Spicy


Zöldfűszeres zsemle, üdvözlet Provence-ból

A kelt tésztát minden érzékszervünkkel élvezzük: halljuk, szagoljuk, látjuk, tapintjuk és ízleljük. Az élesztő bugyog, ha folyadék és cukor éri, és csodás illatot áraszt, amikor a többi hozzávaló is belekerül, és tésztát dagasztanak belőle. Minden alkalommal, mindenkit ámulatba ejt, amint a tészta meleg helyen lassacskán a duplájára növekszik. Lisztből, élesztőből, vízből vagy tejből, néha zsiradékkal vagy tojással olyan változatos dolgok süthetők, mint a mindennapi kenyerünk, a vajas kalács, a gyümölcsös lepények és piték, a vékony és ropogós, szalonnás kenyérlángos, a lángos, fánk, szilváspite és sok más.

Zöldfűszeres zsemle

6 darab

A kelt tésztához:

  • 350 ml langyos víz
  • 15 g friss élesztő
  • 75 g parmezán sajt
  • 15 szál kakukkfű
  • 6 szál zsálya
  • 500 g finomliszt
  • csipetnyi só
  • 25 ml olívaolaj

 

A vizet pohárba öntjük, belemorzsoljuk a friss élesztőt. Összekeverjük és 10 percig állni hagyjuk.  A parmezán sajtot finomra reszeljük, a kakukkfüvet és zsályát leöblítjük, a levelek felét finomra aprítjuk.  A tésztához a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a sót, a reszelt parmezán felét, az összevágott zöldfűszereket és az olívaolajat. Elektromos kézi mixerrel először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 5 perc alatt rugalmas tésztává dolgozzuk. Cipóvá formáljuk, majd letakarva, meleg helyen 1 ½ órát kelesztjük.

A puha tésztát lisztezett deszkán 6 egyforma darabra osztjuk. Ovális, kb. 2 cm vastag zsemlét formálunk belőlük. A zsemléket két, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre fektetjük.  A zsemléket középről a széle felé haladva, mindkét oldalon, ferdén háromszor bevágjuk. Az ovális zsemlét hosszában egy kicsit megnyújtjuk, így még kifejezettebb lesz a levélforma.  A maradék zöldfűszereket is felaprítjuk, és összekeverjük a maradék reszelt parmezánnal. A keveréket belenyomkodjuk a nyílásokba. A  tepsit a 225 C-ra előmelegített sütő alsó rácsára toljuk és a  zöldfűszeres zsemlét. 15 percig sütjük.

Tipp: Fogyasszuk úgy, mint Provence-ban, kínáljunk hozzá extra szűz olívaolajat, olajbogyót, sópelyhet és egy pohárka vörösbort!

Kép: 1

További recepteket, híreket, érdekességeket itt találhatsz