Brexit


A Brexit bizonytalansága miatt felkészülnek az elköltözésre a londoni nagybankok

A brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalások vontatottsága és a brit kormány instabil helyzete miatt a londoni Cityben működő nemzetközi nagybankok már a közeljövőben megkezdhetik több ezer londoni munkahely külföldre költöztetését – adta hírül a Financial Times. 

A tekintélyes brit üzleti napilap jól értesült források információ alapján szerdai számában arról tudósított, hogy Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter az elmúlt napokban Londonban tárgyalt a brit kormány és az üzleti szektor képviselőivel.

 

Az FT beszámolója szerint Ross zárt ajtók mögött tartott megbeszélést a Cityben honos legnagyobb bankok, köztük a JP Morgan Chase, a Goldman Sachs és az HSBC vezetőivel, akik közölték vele: különösen aggasztónak tartják, hogy nincs bizonyosság arról, sikerül-e egyezségre jutnia a brit kormánynak az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszakról.

 

Theresa May brit miniszterelnök a múlt hónap végén, a Brexit utáni időszakra szóló brit kormányzati tervekről tartott firenzei beszédében ismertette először az átmeneti időszak tervét. Akkori indoklása szerint a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontjában, 2019 márciusában még sem az Egyesült Királyság, sem az Európai Unió, sem az EU-tagállamok nem lesznek abban a helyzetben, hogy zökkenőmentesen meghonosíthassák az új kapcsolatrendszert megalapozó feltételrendszer számos elemét. Ráadásul a jövőbeni kapcsolatokat szabályozó megállapodás ratifikálásához is idő kell.

 

May két évre taksálta az új szabályok bevezetéséhez szükséges időt. A brit kormány részéről azonban azóta sem hangzottak el részletek arról, hogy hol tartanak az átmeneti időszakról szóló tárgyalások az EU-val.

 

A Financial Times név nélkül idézett bennfentes forrásai szerint a nagybankok képviselői az amerikai kereskedelmi miniszterrel tartott londoni megbeszélésen közölték: ennél is kevesebb egyértelmű információjuk van arról, hogy mit tartalmaz majd a brit kilépés feltételeiről kötendő megállapodás.

 

A lap szerint a pénzintézetek vezetői azt mondták Wilbur Rossnak, hogy ebben a helyzetben "rohamosan közeledik" az az időpont, amikor el kell kezdeniük a munkahelyek, a tőke és az infrastruktúra elköltöztetését Londonból máshová, annak érdekében, hogy a brit EU-tagság megszűnéséig az áttelepítés befejeződhessen.

 

Londoni pénzügyi elemzők már korábban felhívták a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyek a Brexit-folyamatból származnak a londoni City pénzügyi központjára, tekintettel arra, hogy a brit kormány tervei szerint Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésével egy időben kilépne az Európai Unió egységes belső piacáról is. Egyes elemzőházak szerint ez azzal fenyeget, hogy a londoni bankok elveszíthetik szolgáltatásnyújtási engedélyeiket az euróövezetben.

 

Forrás: MTI