Brexit


Aggasztó elemzés: Nem lesz fáklyásmenet a Brexit a briteknek

Bármilyen eredménnyel végződnek az EU-tagság megszűnése utáni kapcsolatrendszerről szóló tárgyalások, a brit gazdaság mindenképpen meg fogja szenvedni Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. Ez derül ki egy brit kormánytisztviselők által készített, eddig bizalmasként kezelt tanulmányból.  

A BuzzFeed amerikai hírportálhoz eljutott elemzést a BBC is részletesen ismertetette. 

Londoni kormányzati források azzal reagáltak a kiszivárgott vészjósló adatokra, hogy egyelőre csak "félkész tervezetről" van szó, amely nem tartalmazza a brit kormány által célként kitűzött, "testreszabott" átfogó megállapodás várható kedvező hatásait.

A nyilvánosságra került tanulmány szerint a brit hazai össztermék (GDP) halmozott növekedési vesztesége a következő 15 évben akkor is elérné az 5 százalékpontot a folytatódó EU-tagság esetén elérhető kumulatív növekedéshez képest, ha Londonnak sikerül az Európai Unióval átfogó szabadkereskedelmi megállapodásra jutnia a Brexit utáni időszakra.

A tanulmány szerint abban az esetben, ha semmiféle megállapodás nem születik, és az Európai Unióval folytatott brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lép életbe - amely vámok megjelenésével járna -, az a másfél évtizedes előrejelzési távlatban összesen 8 százalékpontnyi GDP-növekedési veszteséget okozna a brit gazdaságban.

Még a legkedvezőbb Brexit-forgatókönyv is, amelynek alapján Nagy-Britannia az Európai Gazdasági Térség (EEA) tagja marad, és így továbbra is hozzáfér az EU egységes belső piacához, 15 év alatt 2 százalékpontos növekedési elmaradást okozna a további EU-tagság esetén elérhető ütemhez képest. 

A BBC által név nélkül idézett kormányzati illetékes szerint azonban csak egy "korai szakaszban járó tervezetről" van  szó, amely különböző, már létező és mások által alkalmazott megoldásokat, valamint "egyéb külső becsléseket" vett figyelembe. Nem tartalmazza viszont azokat a hatásokat, amelyeket az Európai Unióval a brit kormány szándékai szerint kialakítandó "mély és különleges viszonyrendszer" gyakorolna a brit gazdaságra.

A kormányzati illetékes szerint a kiszivárgott tervezet következtetései mindemellett nagyon erősen függnek "mindenféle feltételezéstől", és számos eleme feltételes becslésekre alapul.

Nagy londoni elemzőházak is felhívták azonban a figyelmet legutóbbi tanulmányaikban arra, hogy hosszú távon súlyos gazdasági veszteségeket okozhat, ha Nagy-Britannia átfogó kereskedelmi megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

 

Forrás: MTI