Brexit


Az amerikai milliárdos szerint a Brexit a világ legostobább döntése

Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból "a legostobább döntés, amelyet egy ország valaha is hozott" – idézte a The Guardian Michael Bloomberg véleményét. Az amerikai üzletember kedden Londonban avatta fel vállalatbirodalmának új európai központját. 

A baloldali brit napilap online változatának szerdai beszámolója szerint Bloomberg, New York egykori polgármestere nemrégiben egy bostoni üzleti fórumon tette ezt a kijelentést, de szavai annak idején elkerülték a média figyelmét.

 

Bloomberg jelenleg Londonban tartózkodik, ahol pénzügyi információszolgáltató vállalatbirodalmának új európai központját avatta fel, és a brit lap ebből az alkalomból idézte vissza a nagyvállalkozó bostoni kijelentéseit.

 

A The Guardian beszámolója szerint Michael Bloomberg a minap egy franciaországi rendezvényen is megismételte a Brexit-döntésre vonatkozó lesújtó véleményét, de hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak, Donald Trump elnökké választásával sikerült ezen is túltennie.

 

A Brexitről szólva Bloomberg nehezen érthetőnek nevezte, hogy Nagy-Britannia miért akarja saját jólétét lerombolni. Az üzletember alig burkoltan hangot adott sajnálkozásának is amiatt, hogy cégének európai központját Londonba telepítette. Kijelentette: felmerült benne, hogy esetleg nem így döntött volna, ha annak idején tudja, hogy Nagy-Britannia kilép az EU-ból.

 

Bloomberg szerint a Brexit nem volt bölcs döntés, a kilépés az Európai Unióból nagyon nehéz és nagyon fájdalmas folyamat lesz. Úgy látja, hogy a Brexitet a brit gazdaság különböző ágazatai meg fogják szenvedni, és egyesek, "beleértve bennünket is", máris más európai városokban keresnek irodahelyeket.

 

A Bloomberg-cégcsoport Londonban jelenleg négyezer, világszerte 20 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

 

Az áttelepülés lehetőségére nemrég egyenes utalást tett a Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport vezérigazgatója is. A Goldman Sachs európai központja - számtalan más nemzetközi bankcsoportéhoz hasonlóan - jelenleg Londonban van, ahol a GS több mint hatezer alkalmazottat foglalkoztat. Lloyd Blankfein, a GS vezérigazgatója azonban minapi Twitter-üzenetében közölte, hogy Frankfurtban járt, ahol "remek" tárgyalásokat tartott, "az időjárás is nagyszerű volt", és nagyon jól érezte magát. Blankfein szerint mindez azért is jó dolog, mert a jövőben "még sokkal több időt" fog Frankfurtban tölteni. Üzenetét a #Brexit hívószóval zárta.

 

Nemrégiben a JP Morgan bankcsoport is közölte, hogy fontolóra vette több száz londoni munkahely áttelepítését Dublinba, Frankfurtba és Luxemburgba.

 

Az utóbbi időszakban más nagy bankcsoportok is jelezték, hogy a brit EU-tagság megszűnésére készülve terveket dolgoztak ki több száz vagy több ezer munkahely áttelepítésére Londonból más európai pénzügyi központokba.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: The Guardian