Brexit


Brexit- az exit nem jó megoldás Cameron szerint

A brit miniszterelnök súlyos gazdasági károkat vizualizál a jövőre nézve, abban az esetben, ha a britek megszavazzák, hogy kilépnek az EU-ból. A kérdés csak az, kik sínylik meg legjobban a Brexitet?

A Brexit nem csak Nagy-Britanniát tartja lázban, hanem az európai tagállamok mindegyikét, főként gazdasági hatása miatt. A brit miniszterelnök mellett több gazdasági szakember is úgy látja, komoly problémák adódnának, ha a Brexit exit-tel végződik.

David Cameron mellett George Osborne pénzügyminiszter arra hívta fel a figyelmet a BBC rádióműsorában, hogy Nagy-Britannia gazdasági mutatói 6%-kal csökkennének, háztartásonként pedig 4300 fonttal könyvelhetnének el kevesebbet az angolok, ha a kilépés mellett voksolnak. Cameron hozzátette, hogy az EU egységes belső piaca a teljes brit export 44 százalékát veszi fel. Ettől a kilépés esetén elbúcsúzhatnak, ami hatalmas érvágás lenne az országnak. Ráadásként magas vámokkal találhatja szembe magát a brit kereskedelem, ami az autók esetében 10 százalékos, a marhahús esetében akár 70 százalékos többletkiadást jelent.

A miniszterelnök egyenesen "az évszázad hazardírozásának” nevezte azt, ha a brit választók a referendumon arra voksolnának, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból, mert szerinte az több évtizedes bizonytalanságot is okozhatna a brit gazdaságban és a külföldi befektetők körében. Sőt a The Guardian című napilapban közöl cikkében kifejtette: a Brexitet követő "azonnali gazdasági sokk" után a hosszabb távú következmények között lenne, hogy Nagy-Britannia szegényebb országgá válna, és ez az állapot állandósulna.

De nem csak az angolok járnának rosszul, hanem a közép- európai térség is, illetve általános jelenség lenne az, hogy az eurózónában is lassulna a növekedés.

 

Kép: 1