Brexit


Brexit, magyar szemmel

Beláthatatlan gazdasági következmények, munkaerő leépítés, hazatelepülés. Lesújtó víziók, amelyek valósággá válhatnak. Ha a kilépés mellett voksolók lesznek többen, a kint tartózkodó magyarok sorsát is befolyásolhatja a döntés. Tudod, mire számíthatsz?

Életek százezreit határozza majd meg a június 23-ra kiírt EU-s népszavazás eredménye, köztük Nagy-Britanniai honfitársainkét is.

Még a referendum pontos dátumának kitűzése előtt az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján megállapodás született a London által igényelt EU-reformokról, többek közt a külföldi EU-társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátásának szigorításáról, és arról is, hogy Nagy-Britanniának nem kell részt vennie az uniós integráció mind szorosabbra vonásának folyamatában. Az EU-ból való kilépéssel nem csak a brit gazdaság sínylené meg az elkövetkező éveket, hanem a külföldi munkavállalók is.

Brexit az angliai magyarok szemével

A kint élő magyarság azonban negyed annyira sem érzi rémisztőnek a helyzetet, mint mi itthonról. A Darlingtonban élő, takarítással foglalkozó egyéni vállalkozó a hirado.hu-nak azt mondta, az Egyesült Királyságban élő magyar ismerősei kivétel nélkül dolgoznak, leginkább vállalkozásaik vannak.

„Többen dolgoznak hiteleik törlesztésére, az otthon maradottak támogatására. De sokan már itt vertek gyökeret, saját ingatlanban élnek, esetleg itt alapítottak családot. Véleményem szerint nekünk és az Egyesült Királyságnak is jobb, ha az EU-ban maradunk. Nekünk, magyaroknak ez azért fontos, mert mi választottuk ezt az országot, itt szeretnénk élni. Eddig ez működött, remélem a szavazások eredményeképpen sem lesz változás” – mondta Gemela Gabi, aki  immár 3,5 éve él Angliában. Úgy véli, hogy azoknak a magyaroknak, akik beilleszkedtek az angol társadalomba, gazdaságba, és legális munkahellyel rendelkeznek, nincs mitől tartaniuk.

Ezt támasztja alá egy másik megszólaló a vezetékneve elhallgatását kérő Andrea, aki Nottinghamben éttermi üzletvezető. „10 éve dolgozom ugyanannak a cégnek, és nem hinném, hogy veszélyben lenne a munkahelyem. Ám ha ismét vízumkényszer lenne, akkor az biztos megnehezítené sokak helyzetét. A munkaadóknak nyilvánvalóan sokkal egyszerűbb lenne olyan munkavállalókat alkalmazni, akik nem járnak extra papírmunkával az engedélyek miatt” – fogalmazott.

Gazdasági bevándorlás- a Brexit kanóca

A friss felmérések szerint fiatal felnőttek, azaz a harminc éves korosztály alattiak maradáspártiak, míg az idősebb korcsoportok kényelmetlennek érzik az uniós tagságot. Az Ipsos MORI közvélemény-kutató vizsgálata szerint a megkérdezettek 57 százaléka tartja a gazdasági következményeket nagyon fontosnak abból a szempontból, hogy miként szavaz majd a népszavazáson, és 48 százaléknyian nevezték szintén nagyon fontos döntésbefolyásoló tényezőnek a bevándorlást.

A Brexit alapját elsősorban a bevándorlásból fakadó kérdések adják, épp ezért a különválás elsősorban a gazdasági szektort érintené, tehát a külföldi munkavállalókat. Egyrészről az újonnan érkező munkavállalókra már nem vonatkozna a szabad munkaerő áramlásának joga, másrészről a kiutazási és munkavállalási procedúra is kacifántossá válna, hiszen azonos feltételek vonatkoznának a külföldi munkavállalókra, akárcsak az uniós területeken kívülről érkezőkre. Persze mindez egyelőre csak feltételezés, hiszen még nem lehet tudni, melyik forgatókönyv lép életbe a szavazás után.

A kitoloncolástól tartó kint élő magyaroknak a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, Ugrósdy Márton szerint nem kell tartaniuk. „Akinek van munkája, nincs mitől tartania akkor sem, ha a Brexit mellett dönt a brit lakosság. A brit állampolgárok ugyanis nem fognak tömegesen olyan alacsony presztízsű állásokra pályázni, amelyeket most más uniós állampolgárok töltenek be”- fogalmazott a kutató. De, a valóság mit hoz majd, azt egyelőre csak találgatni lehet.

 

 

Frenki Tags: