Brexit


Brexit-párti lenne a királynő?

Hatalmas bombát robbantott a Sun, amikor mai számában arról ír: Erzsébet királynő az unióból való kilépést támogatja. Az udvar, és a cikkben név szerint említett egyetlen politikus, Nick Clegg is cáfol.

Évekkel ezelőtt egy windsori vacsorán fejtette ki II. Erzsébet, hogy „az Európai Unió rossz irányba tart.” A 89 éves uralkodó a Sun „magas pozícióban lévő informátorai szerint” mindezeket Nick Cleggnek, a Liberális Demokraták azóta lemondott vezetőjének mondta. Ebből a bulvárlap azt a következtetést vonta le, és közölte a címlapján, hogy a királynő Brexit párti, vagyis az unióból való kilépést támogatja.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy a királyi család a protokoll ellenére (amely szigorúan semlegességet ír elő a fontos bel- és külpolitikai kérdésekben) állást foglal: legutóbb a skótok függetlenségi szavazása előtt Erzsébet azt nyilatkozta, reméli, hogy a szavazók „nagyon gondosan mérlegelik a jövőt.”

A Buckingham-palota akkor is és most is határozottan cáfolt: akkor és most is annyit mondtak, hogy a királynő változatlanul semleges álláspontot képvisel épp úgy, ahogyan az elmúlt 60 évben, és a brit nép magánügyének tartja, hogy dönt a június 23-ikai népszavazáson.

A cikkben említett Nick Clegg viszont határozottan cáfol: a Sun értesülését „képtelenségnek” nevezte egy Twitter-üzenetében. „Nem emlékszem ilyen beszélgetésre, márpedig ez nem olyan dolog, amit elfelejt az ember” – fogalmazott.