Brexit


Befékezheti a City működését a Brexit

A Goldman Sachs nem tudja megvárni a Brexit feltételeiről szóló tárgyalások eredményét, a 6500 alkalmazottat foglalkoztató cég már most készenléti terveken dolgozik – nyilatkozta a BBC-nek Lloyd Blackfein.

A Goldman Sachs bankcsoport vezetője szerint a londoni City pénzügyi központja valószínűleg nem épül le a brit EU-tagság megszűnése után, de fejlődése "lefulladhat", ha a Londonban honos pénzügyi szolgáltató vállalatok nem férnek hozzá maradéktalanul az európai piachoz.

Blankfein nem bocsátkozott találgatásokba arról, hogy a Goldman Sachs - a JP Morgan után a második legnagyobb amerikai bankcsoport - hány munkahelyet telepítene át Londonból más pénzügyi központokba, de felfedte, hogy a cég már több európai várossal tárgyalt, és "számos helyszínen" vizsgálja irodahálózatának bővítési lehetőségeit.

A héten a JP Morgan közölte, hogy fontolóra vette több száz londoni munkahely áttelepítését Dublinba, Frankfurtba és Luxemburgba. A JP Morgan londoni központjában jelenleg 16 ezren dolgoznak, de a ház csak az egyike a Cityben megtelepült óriási pénzügyi munkaadóknak. A City pénzügyi szolgáltatási központja közvetlenül 350 ezer, közvetve ennél kétszer több alkalmazottat foglalkoztat - többet, mint ahányan a legfőbb kontinentális riválisnak tartott Frankfurtban összesen laknak.

Az utóbbi időszakban más nagy bankcsoportok is jelezték, hogy a brit EU-tagság megszűnésére készülve terveket dolgoztak ki több száz vagy több ezer munkahely áttelepítésére Londonból más európai pénzügyi központokba. A Deutsche Bank a minap szintén négyezer citybeli állás áttelepítését helyezte kilátásba; ez a cég londoni alkalmazotti állományának a fele.

A londoni pénzügyi szolgáltatók elsősorban attól tartanak, hogy a brit EU-tagság megszűnése után elveszíthetik az euróövezeti piacokra szóló szolgáltatásnyújtási engedélyeiket.

A Goldman Sachs vezérigazgatója a pénteki BBC-interjúban kijelentette: a Brexit-tárgyalásoknak nagyon nagy a tétje, "hatalmas gazdaságok hosszú távú stabilitásáról és több százmillió ember megélhetéséről, óriási összegű hazai össztermékekről (GDP) van szó".

Blankfein szerint éppen ezért legalább "pár évnyi" időszakot kellene biztosítani a kilépési tárgyalások 2019 tavaszára tervezett lezárása után a majdani megállapodásban foglaltak gyakorlati megvalósítására. Ha ez az átmeneti időszak elmarad, akkor a Goldman Sachs és a többi hasonló méretű nagybank munkahelyek és tevékenységi körök áttelepítésére kényszerülhet Londonból.

Londoni pénzügyi elemzők is borúlátóan ítélik meg a Brexit várható hatásait a Cityre. Az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég modellszámításai szerint például a legrosszabb Brexit-forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna. A ház szerint ennek szélsőértékhatása 38 milliárd font (14 ezer milliárd forint) bevételkieséssel és 75 ezer munkahely megszűnésével járhat a Cityben.

Szöveg: MTI
Kép: bloomberg