Brexit


Juncker: az Egyesült Királyság bármikor visszatérhet az EU-ba

Ha a britek esetleg meggondolják magukat, nem lehet akadálya annak, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke hozzáfűzte, még ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.  

Juncker az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén elhangzott felszólalásában leszögezte: a Brexitnek nem lesznek nyertesei, a britek távozása "katasztrófa", "vesztes helyzet minden fél számára".
 
 "Ha a britek más utat kívánnak választani, készek vagyunk erről tárgyalni" - közölte, de hozzátette: ha London a maradás mellett dönt, akkor ezt lehetővé kell tenni számára.
 
Juncker arról is beszélt, hogy Londonban sokan "bosszúsan" fogadták az Európai Tanács elnökének előző napi kijelentését, miszerint az EU kapui továbbra is nyitva állnak az ország előtt a kilépésről szóló korábbi döntés felülvizsgálata esetén.
 
 "Amennyiben a britek a Lisszaboni Szerződés 50. cikke alapján kilépnek az unióból, akkor is ott van a 49. cikk, amely lehetővé teszi az újracsatlakozást" – fogalmazott.
 
  Theresa May brit kormányfő szóvivője ugyanakkor kedden ismét kizárta egy második népszavazás lehetőségét.
 
 
 
Forrás: MTI