Brexit


Lehetséges forgatókönyv: mégse lesz Brexit

Több neves brit politikus, köztük Tony Blair és Sir Vince Cable is úgy gondolja, hogy a Brexit egyre nyilvánvalóbb katasztrofális következményei miatt megváltozhat az emberek véleménye, s végül mégsem valósul meg Nagy-Britannia kilépése az Unióból.

Sir Vince Cable, a harmadik legnagyobb brit parlamenti párt egyik legtekintélyesebb veteránja, aki a korábbi konzervatív-liberális koalícióban az üzleti ügyek minisztere volt, jelenleg az egyetlen jelölt a Liberális Demokraták vezetői tisztségére, amelyről az előző vezető, Tim Farron a múlt havi előrehozott választások után lemondott, az ő posztját venné át a liberális párt volt minisztere.

Sir Vince a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a folyamatosan romló gazdasági helyzet és a mélységes megosztottság arra késztetheti az embereket, hogy "újra átgondolják" a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás döntését. Szerinte rá fognak jönni, hogy a 2016-os referendumon, amelyen a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a Brexitre szavazott, nem saját elszegényedésükre voksoltak, s ezért ismét napirendre kerül majd az a kérdés, hogy Nagy-Britannia ne maradjon-e mégis az Európai Unió tagja.

„Kezdek hinni abban a lehetőségben, hogy esetleg nem lesz Brexit" - fogalmazott a brit liberális párt vezetőjelöltje. Hozzátette: a kiutat egy újabb referendum kínálhatja, abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy a Brexit katasztrofális következményekkel jár.

Tony Blair egykori munkáspárti kormányfő az Open Britain nevű EU-párti kampánycsoport néhány héttel ezelőtti rendezvényén felvetette, hogy lehetőséget kellene adni a választóknak a népszavazáson született döntés felülvizsgálatára, mivel a választók anélkül szavaztak a kilépésre, hogy tudták volna, mivel jár majd a brit EU-tagság megszűnése. Blair közölte: külön intézményt hoz létre, amelynek feladata a brit közvélemény tájékoztatása lesz a brit EU-tagság feladásának tényleges költségeiről, bemutatva, hogy a népszavazási döntés "hiányos tudásanyagra alapozva" született.

Nem sokkal később Blair közvetlen hivatali elődje és egykori politikai vetélytársa, Sir John Major volt konzervatív párti miniszterelnök is hasonló véleményt fogalmazott meg. Kijelentette, hogy a Brexit-párti politikusok "irreális és túlzottan derűlátó jövőképpel hitegetik" a brit népet, és olyan lehetőségeket vázolnak fel a brit EU-tagság utáni időszakra, amelyek túlmennek minden ésszerű várakozáson.

Theresa May miniszterelnök viszont az elmúlt hónapokban több nyilatkozatában is kijelentette, hogy nincs visszaút a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás után, és nincs lehetőség újabb referendumra sem erről a kérdésről.

Forrás: MTI