Brexit


May részletes interjút adott a külföldi munkavállalók Brexit utáni kilátásairól

A brit miniszterelnökkel a BBC riportere beszélgetett, aki nem csak a kilépési folyamatról, hanem a külföldi munkavállalók szempontjából egy sokkal fontosabb kérdésről is kifaggatta Mayt, aki részletesen kitért a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok helyzetére.


A BBC televízió politikai magazinműsorának adott interjújában a brit miniszterelnök a szokottnál részletesebben beszélt a bevándorlás helyzetéről, annak szabályzásáról és a kint élők kilátásairól a jövőre nézve.

A referendum után a brit fővárosban durva gyűlölethullám ütötte fel a fejét. A külföldi letelepedettek mozgó céltáblájává váltak a nemzeti érzelmű briteknek és a szélsőséges eszmét valló polgártársaiknak. Nem egyszer lehetett olvasni az erőszakig fajuló bántalmazásokról vagy a szóbeli megaláztatásokról. Felreppentek álhírek is, amelyek a hazatoloncolásról szóltak és hetekig borzolták a külföldi munkavállalók idegeit, és egymást érték azok a hírek, amelyek hol biztató, hol pedig aggodalomra okot adó hangvételben íródtak.

A referendum után hetekig csak találgatások folytak a betelepültek jövőjét illetően, de most a brit miniszterelnök részletesen kifejtette jövőbeli terveit, és elképzeléseit e téren. Mint mondta, az uniós társállamokból érkezett munkavállalóknak egészen addig nem kell aggódniuk a jövőjük miatt, amíg Nagy-Britannia az Európai Unió tagja, a külföldön született, Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok pozíciója semmiképpen sem változik.

"Azt szeretném, ha jelenlegi státusukat a jövőben is garantálni tudnám, és arra számítok, hogy ezt meg is tudom tenni. Ez egyetlen esetben nem lenne lehetséges: akkor, ha a külföldi EU-tagállamokban élő brit állampolgárok státusát nem garantálják" a fogadó országok”

- mondta Theresa May. Hozzátette, hogy ez utóbbira nem számít.

A brit kormány már korábban is többször hangoztatta, hogy várakozása szerint viszonossági alapon a továbbiakban is biztosítható lesz a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve ez uniós társállamokban letelepedett britek jogainak érvényesülése.

David Davis, a brit EU-tagság megszűnési folyamatának irányítására újonnan létrehozott minisztérium vezetője elvetette annak lehetőségét, hogy a Nagy-Britanniába települt hárommillió külföldi EU-állampolgárnak távoznia kellene a brit EU-tagság megszűnése után.

Ugyanakkor a brit miniszter kijelentette, hogy a referendum eredménye egyértelmű üzenet volt számára, miszerint a választók nem akarják a jelenlegi helyzetben fenntartani a szabad munkaerő áramlás lehetőségét, tehát szabályozni szeretnék a külföldről érkező bevándorlók beáramlását. Ezen már dolgozik a kormány. Mindazonáltal May hangsúlyozta, hogy annyira nagy változásokat nem eszközölhetnek, ha az Egyesült Királyság továbbra is hozzá akar férni az EU egységes belső piacához.

Mint mondta nem lesz zökkenőmentes" a Brexit, vagyis a brit távozás az EU-ból, és az országnak fel kell készülnie nehéz időszakokra". De gyorsan hozzátette, hogy Nagy-Britannia "sikert kovácsol" a kilépés folyamatából.

A kilépési folyamat elkezdésére viszont már nem kell sokáig várni, ugyanis az előrejelzések szerint 2017 januárjában vagy februárjában sor kerülhet rá.