Brexit


Megkezdődött a Brexit tárgyalása

Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója és David Davis, a Brexit-tárgyalások irányítására létrehozott brit minisztérium vezetője megkezdték Brüsszelben a kilépés megvitatását.

A felek a megállapodott az időpontban, hétfőn Brüsszelben kezdik meg a Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti tárgyalásokat az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről, jelentette be Mina Andreeva, az uniós bizottság egyik szóvivője pénteken.

“Az ilyen embert próbáló időkben szem előtt kell tartanunk az értékeinket és kihozni a legjobbat azokból, amiket megosztunk európai szövetségeseinkkel,” nyilatkozta Davis. “Több olyan dolog van, ami összeköt, mint amennyi megoszt minket.”

A Lisszaboni Szerződés 50. cikke az uniós tagság megszűnésének folyamatát szabályozza, és a kilépési szándék hivatalos bejelentése után kétévi időtávlatot irányoz elő a kilépés feltételeiről folytatandó tárgyalásokra.

Mind EU-s, mind brit politikusok megelégedésüket fejezték ki a tárgyalások menetrend szerinti indulásának okán.

“Örülök, hogy minden az amúgy is zsúfolt menetrend szerint halad,” mondta Guy Verhofstadt, az Európai Bizottság Brexit-koordinátora.

Boris Johnson hangot adott abbéli reménykedésének, hogy a tárgyalások mindkét fél számára “nyereségesek és méltóak lesznek.”

”A horizonton kell tartanunk a szemünket,” nyilatkozta a brit politikus. ”A jövőre kell fókuszálnunk.”

Didier Reynders, Belgium külügyminisztere szintén megelégedését fejezte ki, azonban hozzátette, hogy a tárgyalások folyamán egy tiszta, egységes pozíciót várnak el Theresa May újonnan alakított kormányától.

Az első találkozó 11 órakor kezdődött az Európai Bizottság épületében. Itt a polgári jogokkal, a pénzügyi rendezéssel, az északír határral foglalkozó témák előkészítésére és néhány, az elválással kapcsolatos más kérdésre összpontosítanak a felek, ezenfelül megvitatják a tárgyalások menetét és felépítését is, és összegezik a megválaszolandó kérdéseket. A mai tárgyalások záróülése helyi idő szerint 17.30-kor kezdődik.

A szóvivő elmondta, hogy az Európai Bizottság korábban már tájékoztatta az Egyesült Királyságot a polgári jogokról és a pénzügyi elszámolásról szóló állásfoglalásairól. A szövegeket - átláthatósági politikájával összhangban - a bizottság hétfőn közzé is tette, közölte Andreeva.

Forrás: MTI/The Guardian