Brexit


Megtörtént, amitől egész Európa rettegett, britek kilépnek az EU-ból

Magyar idő szerint tegnap este 11-kor lezárult a történelmi szavazás. A kilépéspártiak nem sokkal húztak el a másik tábor mellett, a végeredmény pedig még egy fordulatot hozott: David Cameron legkésőbb októberig távozik tisztségéből. Közben a font 24 éve nem látott zuhanórepülésben, és a skót függetlenségi népszavazás is terítékre került.

A szerdai közvélemény-kutatások még fej-fej mellett küzdelemről számoltak be, noha két héttel ezelőtt már jócskán körvonalazódott a Brexit pártiak döntő többségben vannak. Az eredmény ennek ellenére megdöbbentette Európát, mert titkon, talán erre senki sem számított.

Mertek, de nyertek?

Nagy-Britannia 43 éve, 1973-ban csatlakozott az Európai Unió elődszervezetéhez, az Európai Gazdasági Közösséghez. Két évvel később is tartottak egy népszavazást arról, hogy Nagy-Britannia az EGK tagja maradjon-e, de akkor a brit választók kétharmada a bennmaradásra voksolt. Így már a kezdetektől fogva furcsa viszony fűzte a briteket az EU-hoz.

A tegnapi voksolás pedig történelmi mérföldkövet jelentett, egyrészről mert Nagy-Britannia kilépett az EU-ból, másrészről mert olyanra még nem volt példa, hogy egy alapító tagállam önként távozik az unióból.

A Brexit-tábor győzelmének hírére a font a péntek reggeli londoni kereskedésben csaknem 10 százalékos zuhanással 1,35 dollár alá, 31 éve nem mért mélypontra gyengült. A font jóval nagyobb mértékben esett, mint az 1992-es fekete szerda után. Ráadásként a skót függetlenségi népszavazás lehetősége is felmerült, miután Skóciában a 32 választókörzet mindegyikében a bennmaradás hívei kerültek többségbe.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője pénteken már alig burkolt utalást is tett erre, kijelentve: az eredményekből egyértelmű, hogy Skócia népe az Európai Unióban látja országa jövőjét.

Az első Brexit pedig már meg is hozta első negatív hatását a Standard & Poor's pénteken jelezte, hogy nem tartható Nagy-Britannia jelenlegi besorolása, így leminősítették. Az S&P vezető elemzője a Financial Times-nak azt nyilatkozta, hogy benne a helyzetben nem tartható fenn a britek legmagasabb szintű "AAA" hitelminősítése.

52-48 a Brexit javára

A referendum végeredménye péntek reggelre derült ki, a kilépők: 52%(17 410 742 szavazat). A maradáspártiak: 48%(16 141 241 szavazat). A százalékos megoszlást látva a Brexit tábor nem húzott el sokkal.

A népszavazási eredmény egyébként nem jelenti azt, hogy Nagy-Britannia azonnal kilép az Európai Unióból, mert a lisszaboni szerződés vonatkozó cikkelye két évig terjedő tárgyalási folyamatot irányoz elő ilyen esetekre a kilépési feltételekről, és ez meghosszabbítható, ha ebbe az összes EU-tagállam beleegyezik.

Farage lemondásra szólítja fel Cameront

A font három évtizedes mélypontra zuhant. Nigel Farage, a brit EU-tagság feladásáért kampányoló legnagyobb brit politikai párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője péntek reggel azonnali lemondásra szólította fel David Cameron konzervatív párti miniszterelnököt arra az esetre, ha a Brexit-tábor, vagyis a kilépés hívei győznek.

Nigel Farage, a UKIP vezetője, aki két évtizede kampányol azért, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból, péntek reggeli nyilatkozatában kijelentette: David Cameronnak "azonnal" le kell mondania kormányfői tisztségéről, ha a népszavazást a Brexit-tábor nyeri. Farage szerint június 23-a

"Nagy-Britannia függetlenségi napjaként fog bevonulni a történelembe".

A friss információk szerint Cameron legkésőbb októberig távozik tisztségéből.

Mi lesz a kint élő magyarokkal? Miben változik helyzetük? Melyik forgatókönyv lép életbe? Az a napokban kiderül.