Brexit


Nem lesz második referendum, hiába a 4,1 millió aláírás

Egyértelművé tette a már sokat hallatott a „Brexit, Brexitet jelent” kifejezést a brit parlament, mert a törvényekre fittyet hányva, elutasította a 4,1 millió ember aláírt petíciót, ami az utolsó reménysugarat jelentette a maradáspártiaknak.


„Most már csak a kilépés folyamatára kell felkészülnünk” – olvasható a külügyminisztérium a hivatalos közleményében, amivel a miniszterelnök választás két indulója is egyetért.

A második EU referendumért kiáltó petíciót William Oliver Healey a szavazás másnapján, 25-én írta ki, és ahogy az a történelmi jelentőségű szavazások esetén lenni szokott a szavazók bizonyos kritériumokat szabtak meg az esetleges, második EU referendumnak: a győztes oldal nem kaphat kevesebb szavazatot, mint 60% és a részvételi aránynak 75%-nak kell lennie. Ha ez nincs így (az első Referendumnál 52% | 48%-kal győzött a kilépés, míg a részvételi arány 72% volt) újabb szavazást kell kiírni. Már a petíció másnapján közel egymillió ember írta alá azt, és ez a szám néhány hét alatt 4,1 millióra duzzadt. Ennek ellenére nem sikerült elérni a célt: a második szavazást.

A Brexit referendum kiírását megelőzően egy lelkes angliai polgár szintén elindított egy petíciót, ami viszont arra az esetre jelentett volna megoldást, ha mégsem a kilépéspártiak győznek. Nemrég a maradáspárti tábor petíciójának sikerességét látva kikelt magából, hogy most a maradni vágyók tönkreteszik az ő nemes célból indított petícióját.

33 millió a 4,1 millió ellen

A referendum a demokrácia gyakorlatban való működésének példája volt. 33 millió ember döntött a saját jövőjéről, de ugyanakkor felmerül az a kérdés: mi lesz a maradáspártiak jövőjével, elfogadniuk?

A szavazás egyszeri eset volt, nem megismételhető, nem figyelmen kívül hagyható, történelmi. Felesleges hát a kormány szerint egy második referendumban gondolkozni, sokkal fontosabb lenne ezen a ponton felkészülni arra, ami jönni fog: felkészülni a kilépésre az unióból.

A kormány ígérete szerint azon fog dolgozni, hogy mindenki számára a lehető legjobb végeredmény szülessen a tárgyalásokat követően, ám az Independent online szavazása szerint az emberek másként vélekednek arról, hogy mi kéne, hogy a következő lépés legyen. 10-ből négy ember szeretné, ha mielőtt bármi végleges történik, lenne egy második referendum is, biztos, ami biztos.