Brexit


Soros: a Brexittel mindenki veszít

George Soros szerint tragikus hiba Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból. A magyar származású amerikai nagybefektető az EU-ellenes Mail on Sunday online kiadásában megjelent cikkében reagált a lap által ellene intézett támadásokra.  

A The Daily Telegraph a héten megírta, hogy George Soros 400 ezer fontot (140 millió forintot) adományozott az általa létrehozott Open Society Institute (OSI) alapítványon keresztül a Best for Britain kampányszervezetnek, amelynek meghirdetett célja az, hogy "nyitva maradjon" az Egyesült Királyság előtt a további EU-tagság lehetősége.


A lap értesülése szerint a Soros által is támogatott Brexit-ellenes brit szervezet hamarosan kampányt  indít a kilépési folyamat leállítására. 

A Telegraph cikke nyomán a Mail-lapcsoport hétközi kiadása, a Daily Mail támadó hangvételű cikkben minősítette "szennyes pénznek" a Brexitet ellenző civil szervezetnek Soros által nyújtott anyagi támogatást, és követelte, hogy Soros  "takarodjon" a brit belpolitikából.

Válaszul Soros a lap vasárnapi online kiadásának kommentárrovatában megjelent cikkében leszögezi: soha nem titkolta, hogy ellenzi Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, sőt az uniós tagságról 2016 júniusában tartott népszavazás idején is éppen a Mail on Sunday hasábjain nyíltan ki is fejtette nézeteit.

Vasárnapi cikkében George Soros  a Brexitet tragikus hibának, a brit EU-tagságról tartott népszavazást pedig végzetes tévedésnek nevezi. 

A tapasztalatok Soros szerint azt mutatják ugyanis, hogy a népszavazásokon gyakran rossz döntések születnek, mivel "a lelkiismeretlen agitátorok által felheccelt emberek" a referendumokat a pillanatnyi helyzettel szembeni elégedetlenségük kifejezésére használják, a későbbi következmények mérlegelése nélkül.

 "Az a tény, hogy a helyzet nem kielégítő, nem jelenti azt, hogy ne válhatna még rosszabbá. Nagy-Britanniában ez történt" - áll a cikkben.

Soros szerint a Brexittel mindenki veszít. Nagy-Britannia nélkül gyengül Európa képessége a demokratikus értékek megvédésére és előmozdítására, és hiányozni fog az EU szükséges intézményi reformja érdekében kifejtett brit nyomás is. Európa harmadik legnagyobb gazdaságát és a liberális gazdaságpolitika legerősebb szószólóját is elveszíti.

Ha Nagy-Britannia kikerül az EU-ból, elveszíti globális befolyásának jelentős részét, és az elmúlt 45 év sikeres gazdasági integrációjának folyamata is "hátramenetbe kapcsol" - írja cikkében Soros.

A szerző szerint nem létezik baráti válás, a válás mindig pusztító, és illúzió azt várni, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió gazdaságainak szétválása a kilépési tárgyalásokra rendelkezésre álló két év alatt végbemehet. Szerinte a szétválási folyamat legalább öt évig, de ennél akár még sokkal hosszabb ideig is eltart majd, és legalábbis az átmeneti időszakban az EU és Nagy-Britannia barátból ellenséggé válik.

A magyar származású amrikai nagybefektető szerint nem elég pusztán megfordítani az EU-népszavazáson elért szavazatarányt, a bennmaradást pártolóknak a kilépésre voksolóknál számottevően nagyobb többségre kell szert tenniük, ahhoz, hogy meggyőzék Európát: alapvetően megváltozott az unióhoz való brit hozzáállás.

George Soros szerint e folyamat a megfelelő irányban halad. A kérdés az: miképp lehet lendületét annyira felerősíteni, hogy a következő hat-kilenc hónapban fordulópont legyen elérhető.

 Az általa segített Brexit-ellenes szervezet, a Best for Britain célja egybegyűjteni azokat az erőket, amelyek célja Nagy-Britannia benntartása az Európai Unióban, és e törekvésében e szerveződést "teljes szívemből támogatom" - fejeződik be Soros cikke.

Forrás: MTI