Brexit


Soros György az EU széthullásáról beszélt

A magyar ületi mágnás az Európai Unió szétesését vizualizálja, ami szerinte elkerülhetetlenné vált azzal, hogy az Egyesült Királyság a kilépés mellett döntött. 

 

Soros György milliárdos befektető a Project Syndicate nevű hírportálon publikálta írását, amelyben kifejtette, hogy szerinte a folyamat elkerülhetetlen, amelyet a brit gazdaság és a szigetország lakói is egyaránt megsínylenek majd rövid- és középtávon. A brit reálgazdaságban bekövetkező változásokat a 2007-2008-as pénzügyi válsághoz hasonlította.

A Brexit és a migrációs krízis

A Brexit és a migrációs válság között párhuzamot vont, miszerint a Brexit-vita és a migrációs krízis egymást táplálták.

"Angela Merkel német kancellár döntése, hogy országa kapuit tágra nyitja a menekültek előtt, inspiráló gesztus volt, de nem volt kellőképpen végiggondolva, mert nem számolt a +pull factorral+", azzal a "húzó hatással, amit a tömegek korlátlan befogadása jelent a többi migránsnak - állapította meg Soros György.

"Most a katasztrófa-forgatókönyv, melytől sokan féltek, megvalósult gyakorlatilag visszafordíthatatlanná téve az Európai Unió széthullását."

Nagy-Britannia lenne a kulcs?

Soros György írásában olvasható, hogy a kiválási folyamat így is kockázatos lesz, mert Nagy-Britannia nem holmi képzeletbeli vagy valós előnye forog kockán, hanem az európai projekt fennmaradása.

Az EU tárgyalásokkal kapcsolatban annyit tett hozzá, hogy szerinte az EU a saját érdekeit tartja majd szem előtt, és nem lesz abban a"hangulatban", hogy az Egyesült Királyságnak engedményeket tegyen a jövőre nézve, például az egységes piac tekintetében, ami mindkét félnek ártana. Mi több, maga az Egyesült Királyság sem biztos, hogy hosszú távon fennmarad a mai formájában.

Soros szerint az EU jelentette közös piac és a közös értékek elvesztése mindenkinek csak károkat okozna.

"De az EU mégis elromlott, és nem elégíti ki állampolgárai vágyait és törekvéseit"

- hangsúlyozta a befektető, kiemelve: az EU rendezetlen széthullásával Európa rosszabbul járna, mintha az EU soha nem is létezett volna. "De nem szabad feladni" – zárta gondolatait.