Brexit


Theresa May derűlátó, pozitív döntést vár a hétvégi EU-csúcstól

A brit kormányfő a londoni alsóház képviselői számára tartott tájékoztatójában közölte, erősen bízik abban, hogy a Brexit-tárgyalások első szakaszáról pénteken megszületett előzetes megállapodást jóváhagyja a hétvégén esedékes uniós csúcsértekezlet, és megkezdődhetnek a jövőbeli kapcsolatokról szóló egyeztetések. 

Hétfő délutáni parlamenti beszámolójában Theresa May úgy vélekedett, optimista légkör alakult ki a brit EU-tagság feltételeiről London és az Európai Bizottság között a múlt hét végén létrejött előzetes megállapodás nyomán.

 

May szerint ez azt jelenti, hogy Nagy-Britannia "zökkenőmentes, rendezett módon" távozik az Európai Unióból, "mély és különleges új partneri viszonyt" kialakítva európai barátaival, miközben "visszaszerzi az ellenőrzést határai, pénze és törvényei felett".

 

A Nagy-Britanniában élő több mint 3 millió külföldi EU-állampolgár jogosultságairól May kijelentette: az EU kiinduló álláspontja az volt, hogy e jogosultságok megvédése az uniós jogszabályok hatályának meghosszabbításával történjen, bármiféle brit törvényalkotási aktus nélkül. Az EU eredeti szándéka szerint a külföldi EU-állampolgárok jogainak érvényesülését az Európai Bizottság felügyelhette volna, és az Európai Unió bírósága szerzett volna érvényt e jogosultságoknak vitás ügyekben – emlékeztett a brit miniszterelnök.

 

Theresa May szerint ezek a javaslatok elfogadhatatlanok voltak. Közölte, hogy az EU végül beleegyezett abba a megoldásba, hogy e jogosultságok érvényesítése a Brexit után a brit bíróságok hatáskörébe tartozik majd, indokolt esetben az EU-bíróság esetjogi végzéseinek figyelembevételével.

 

Hétfői tájékoztatójában May ugyanakkor kijelentette: a külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak érvényesítése ügyében a brit bíróságok a kilépés után - a jelenlegi helyzettel ellentétben - önként fordulhatnak az Európai Unió Bíróságához jogértelmezésért, ha egy-egy adott esetben a brit jog nem kínál egyértelmű megoldást. De a végső szó ilyen esetekben is a brit bíróságoké lesz – fűzte hozzá.

 

A brit kormányfő kijelentette: a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságait törvény rögzíti majd, és a törvénynek brit bíróságok szereznek érvényt.

 

Az előzetes egyezmény pénteken nyilvánosságra hozott 16 oldalas összegző dokumentuma leszögezi, hogy a majdani kilépési megállapodás céljai között szerepel a Nagy-Britanniában élő uniós, illetve az EU-tagállamokban élő brit állampolgárok azon jogosultságainak viszonos megvédése, amelyeket az érintettek az EU-jogszabályok alapján múltbeli életviteli döntéseikkel, az Európai Unión belüli szabad mozgás jogának gyakorlásával megszereztek, vagy megszereznek egy meghatározott időpontig. A megállapodás szövege szerint e meghatározott időpontnak egybe kell esnie a brit kilépés időpontjával.

 

Az EU-val szemben fennálló brit pénzügyi kötelezettségekről azt mondta: Nagy-Britannia a 2020-ban lejáró jelenlegi EU-költségvetési időszakban befizeti nettó hozzájárulási kötelezettségeit, és ugyanezen időszakban a jelenlegi feltételrendszer mellett folytatódik a kétoldalú kereskedelem.

 

May hangsúlyozta: London kész teljesíteni az EU-tagsága idején vállalt méltányos pénzügyi kötelezettségeket, de "ez az ajánlat lekerül a napirendről", ha a kilépési tárgyalások végén nem születik átfogó megállapodás a jövőbeni kapcsolatrendszerről.

 

David Davis, a Brexit-tárgyalásokért felelős brit minisztérium vezetője előző nap a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: a pénteki előzetes egyezménynek "nincs jogi kötelező ereje", és ha a kilépési tárgyalások végén nem születik átfogó megállapodás, akkor Nagy-Britannia nem fizetné ki a brit uniós tagság idején az Európai Unióval szemben keletkezett és ezután keletkező pénzügyi kötelezettségeit.

 

 

Forrás : MTI

Fotó: BBC