Brexit


Tusk és Juncker is lát visszautat a Brexitből

Az EU kapui továbbra is nyitva állnak az Egyesült Királyság előtt, amennyiben a szigetország felülvizsgálná a kilépésről (Brexit) szóló korábbi döntését – jelentette ki Donald Tusk kedden Strasbourgban. Az Európai Tanács elnöke ezzel arra utalt, hogy a Brexit folyamata még visszafordítható.  

Tusk az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén David Davis brit Brexit-ügyi miniszter szavait idézte, amelyek szerint "ha egy demokráciának nincs lehetősége arra, hogy meggondolja magát, akkor az már nem demokrácia".

 

"Mi, itt a kontinensen nem gondoltuk meg magunkat, a szívünk továbbra is nyitva áll önök előtt" - hangoztatta az egykori lengyel kormányfő. Rámutatott: ha London ragaszkodik a kiváláshoz, akkor az "minden negatív következményével együtt" jövő év márciusában valósággá fog válni.

 

A tanács elnöke beszélt a migráció ügyéről is, figyelmeztetett, hogy az illegális bevándorlás a következő évtizedekben is problémát fog jelenteni, ezért állandó finanszírozási mechanizmusra és strukturált eszközökre van szükség.

 

Elmondta, a migráció belső dimenzióját illetően továbbra sincs konszenzus az uniós tagországok között, bár mindenki egyetért a szolidaritás fontosságában, arról nincs közös álláspont, hogy ez mit is jelentsen a gyakorlatban, de - mint kiemelte - júniusig megoldásra kell jutni.

 

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, reméli, hogy Londonban is jól hallották Tusk kijelentését a távozási döntés felülvizsgálatáról.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI/EPA