Brexit


Zöld jelzést adott az EP a Brexit-tárgyalások második szakaszának

Az Európai Parlament (EP) szerdai ülésén nagy többséggel megszavazta, hogy az Egyesült Királyság uniós kiválásáról szóló egyeztetések továbblépjenek a második szakaszba.

 

 

Az Európai Unió jogalkotó testületének strasbougi plenáris ülésén elfogadott dokumentum szerint a felek az eddigi tárgyalások során megfelelő megállapodásra jutottak a távozás föbb feltételeiről. A határozat egyúttal azt is leszögezi, hogy a rendezett kilépés előkészítése terén számos kérdés még függőben van, amelyeket az egyezmény véglegesítése előtt mindenképp tisztázni kell, s a kiválási megállapodást ezután egyértelmű jogi szövegbe kell foglalni..

 

Az EP néppárti, szociáldemokrata, liberális, radikális baloldali és zöldpárti frakciója által közösen benyújtott határozattervezetet 556 igen szavazattal, 62 nem ellenében, 68 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

 

A képviselőtestület ülésén felszólaló Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója kijelentette, a brit kormány nem fog kifarolni a kiválás feltételeiről előző héten elért megállapodásból, amit minél előbb kötelező érvényű jogi szöveggé kell alakítani. Barnier ezzel David Davis brit Brexit-ügyi miniszter nagy felháborodást kiváltó hétvégi kijelentésére reagált, miszerint a szigetország távozásának főbb kérdéseiről múlt pénteken tető alá hozott egyezménynek „nincs jogi kötelező ereje”, az inkább csak egyfajta „szándéknyilatkozat”.

 

Nem fogunk elfogadni semmilyen visszalépést. Az egyezséget gyorsan olyan megállapodássá fogjuk alakítani, amely jogilag kötelező mindhárom területen” – közölte Barnier. A következő hónapokban egy “rövid és pontosan meghatározott” átmeneti időszak lesz a felek közötti egyeztetés középpontjában, valamint előzetes tárgyalásokat fognak folytatni a jövőbeli kapcsolatrendszerről – tette hozzá.

 

A strasbourgi ülésen Guy Verhofstadt, az EP főtárgyalója elmondta, időközben telefonon beszélt Davis-szel, aki biztosította afelől, hogya briteknek „egyáltalán nem áll szándékukban” visszatáncolni az egyezségből.

 

Forrás: MTI

Fotó: AP