Brexit


Zűrzavar a Brexit körül a brit kormányban

Továbbra sem világos, milyen Brexitet akar az Egyesült Királyság és egyre nyilvánvalóbbak a londoni kormány tagjai közti ellentétek. Ebben a hangulatban kezdődtek újra e héten a szigetország és az EU tárgyalásai a válásról – írja a Bloomberg.

Az amerikai gazdasági hírportál cikkéből az is kiderül, hogy mindeközben a közvéleményt az a vita foglalkoztatja, milyen hosszú legyen az uniós tagságot követő átmeneti időszak.

Philip Hammond, a konzervatív kormány pénzügyminisztere években számolja a Brexit várható következményeinek időtartamát, Liam Fox, a kereskedelmi tárca vezetője viszont maximum hónapokban gondolkodik. Az előbbi szerint a brit vállalatoknak több időre van szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodjanak az új helyzethez, ám az utóbbi nem akarja, hogy hosszabb ideig megkössék a függetlenné váló ország vezetésének kezét.

Ez a vita is megerősíti azonban azt a képet, hogy az ország vezetésében zűrzavar uralkodik. Theresa May miniszterelnök tekintélyének enyhén szólva nem tesz jót, hogy a miniszterei egymásnak ellenmondó véleményüket hangoztatva végig road show-zzák a médiát. További kínos momentum May és David Davis Brexit-ügyi miniszer nyílt vitája a szigetországban élő EU-állampolgárok jogairól.

 

Uniós állampolgárok jogai a Brexit után

May visszautasította Davis követelését, amely szerint feltétel nélkül garantálni kéne ennek a 3,2 milliós népességnek a jogait, miután az ország elhagyja az EU-t. A kérdés kritikus, ugyanis az EU nem volt elragadtatva a miniszterelnök tervétől, amely szerint csak a legalább öt éve Nagy-Britanniában vendégmunkáskodó uniós polgárok kapnának a helyiekhez hasonló jogokat, de nem árulta el, melyik évtől kezdődne ez a periódus.

A feleknek lesz miről tárgyalniuk az új fordulóban. May a múlt héten megerősítette, hogy mindenképpen el akarnak szakadni az Európai Bíróság joghatóságától, miközben az EU azt akarja, hogy az uniós polgárok vitás ügyeiben az Egyesült Királyság esetében is ez a testület legyen illetékes. Ebből annyit engedhetnek, hogy a bíróság közvetítő szerepet játsszon.

A lelépési pénz ügyében a brit parlament tett egy gesztust, ugyanis a múlt héten a brit követelések pénzügyi rendezéséről is értekező dokumentumot tett közzé. Ez arra utal, hogy London hajlandó lenne valamennyit fizetni a korábbi brit kötelezettségvállalások fejében.

Egy friss felmérés szerint csak a britek 18 százaléka látja úgy, hogy a kormány jó kezeli az EU-s válás ügyét. A Telegraph úgy tudja, hogy Hammond szándékosan frusztrációt akar kelteni a Brexit körül és úgy kezeli kilépéspárti kollégáit, mint kalózokat, akik foglyul ejtették őt.

A Bloomberg szerint közvetlenül a tavaly június népszavazás után ugyan nem jelentkeztek a válással kapcsolatos negatív gazdasági hatások, ám az elmúlt időszakban a fogyasztás mérséklődésének formájában kezdenek megjelenni a Brexit káros hatásai.

Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök szerint nyitva kell hagyni a lehetőséget a brit EU-tagság fenntartása, a Brexit elvetése előtt.

 

Forrás: napi.hu