Ingatlan


Ingatlanvásárlás Angliában

Ha valaki országának határain kívül próbál szerencsét, és sikerrel jár, akkor előbb-utóbb megfordul a fejében, hogy szeretne egy saját házat. Azoknak a külföldieknek, akik az Egyesült Királyságban képzelik el jövőjüket, de saját otthonra még nincs elég anyagi forrásuk, adunk pár hasznos információt az angliai lakásvételi lehetőségekről.

 

Tudnunk kell, hogy Londonban egy telek ára drágább, mint bárhol máshol Angliában. A londoni telekárak az elmúlt években 4-6%-kal ­növekedtek, míg máshol az ingatlanok ára folyamatosan csökkent. Anglia számos más nemzetiségű ember számára biztosít lehetőséget arra, hogy beruházási hitelt vegyen fel, azonban kevés bank hajlandó hitelezni a válság óta, kiváltképp, ha külföldiekről van szó. 

Fontos tudni:
A külföldi állampolgároknak
  – bizonyítaniuk kell a bevételi forrásukat egy munkáltatói igazolással
  – 40% letétet kell fizetniük 
  – a jelzáloghitel-ráta 3-5% között mozog, de ez függ a felhasználás céljától
  – egy jó credit score alapfeltétele a hiteligénylésnek.

Vétel lépésről lépésre

1. Költségkeretet kell szabnunk 
Ha a kinézett ingatlan ára meghaladja azt, tegyük meg a kezdő lépéseket, vagyis szerezzük be a szükséges kölcsönt.


2. Keressünk egy conveyancing solicitor-t
Angliában minden ingatlan eladását és vételét egy úgynevezett „conveyancing solicitor” bonyolít, mivel az angol ingatlantörvények igen ­komplexek, és nehezen átláthatók. Nélküle nem lehet sem eladni, sem megvenni ingatlant. 
Miután kinéztük a házat, és ajánlatot is tettünk rá, amelyről megállapodás született, az ingatlanos egy Memorandum Of Sale nevezetű dokumentumot küld el mindkét ügyvédnek (az eladó és a vevő is kell, hogy rendelkezzen saját ingatlanos ügyvéddel, aki nem lehet azonos a conveyancing solicitor-ral).


3. Az eladó ügyvédje kapcsolatba lép a vevőével 
Jelzi a vételi szándékot. Innentől az eladó és a vevő conveyancing solicitor-ja küzdenek egymással, és a vevő ügyvédje megbíz egy building surveyor-t, aki a ház minden egyes részét szemügyre veszi, az adás-vételt behálózó releváns jogszabályokkal együtt. 


4. A vevő ügyvédje kérni fog egy listát 
Ebben benne kell legyen minden, ami a házhoz tartozik, a legutolsó ajtókilincsig. 


5. Ezek után egy jó ügyvéd még körbenéz
Vajon a környéken nincs-e hasonló ingatlan kevesebbért, és próbálja minél lejjebb nyomni az ingatlan árát. Azt is figyelembe veszi, hogy a már bejelentett építkezési tervek nem befolyásolják-e az ingatlan jövőjét, illetve a vételi szándékot nem hiúsítja-e meg semmilyen más tényező.

Hogy ha jelzáloghitelt igénylünk a ház megvételére, az több időt vesz igénybe, átlagosan öt hét, mire megadják. Csak a jóváhagyás után vásárolhatjuk meg az ingatlant.

 

6. Az ügyvédek megállapodnak a teljesítés időpontjában, miután a szükséges kölcsön megérkezett. Ekkor már mindkét fél készen áll a cserére, és az ügyvédek is megismerik egymást, mivel eddig csak a vevő és az eladó közti tárgyaláson találkozhattak.

 
7. A külföldieknek a vételi ár 10%-át a szerző­déscsere során kell kifizetniük. Így a felek megegyeztek, és egyik sem léphet ki a szerződés teljesítése alól. Ha mégis úgy döntenénk, hogy elállunk a szerződéstől, akkor elveszítjük a letétet, valamint az eladó további összeget kérhet az ebből származó esetleges veszteségért.


8. Az ügyvéd regisztrálja a változásokat a „Land Registry” oldalon, az utolsó teljesítés napján, amikor már mindent kifizettünk, majd hitelesíti azt a vételi dokumentumokkal.

szerző: Mizsei Márk