Ingatlan


Lakásbérlés Londonban, lépésről lépésre

A lakásbérlés kálváriája a brit fővárosban megérne egy regényt, és épp azért, hogy elkerüld a drámai fordulatokat, praktikus és gyakorlatias tanácsokat gyűjtöttünk össze, hogy a költözködés ezen része legalább zökkenőmentesen menjen.


Albérletet találni a jelenleg a világ bármely pontján igazi kihívás. Pénzéhes tulajok, naivákra utazó csalók és pánikba esett albérlők mindig is voltak, lesznek is, de most valahogy még inkább egymásra talál ez a három csoport. De, ha résen vagy, félreteszed a lakáskereséssel járó pánikot, és igyekszel a realitások talaján maradni, akkor nem futsz bele a külföldi munkavállalók rémébe: a csalók, rossz szobák, borzasztó lakótársak képében. Mielőtt belefognál a dologba, olvasd el az alábbi néhány pontot, mert segítségedre lehet!

Pénz

Lakást keresni olyan, mint fesztiválozni: a pénz sosem elég rá. Ha a brit fővárosban gondolkozol, készülj fel némi kezdőtőkével, jobb esetben 700-800 fonttal, mert a foglaló és a lakbér kifizetése után még élned is kell, nem beszélve a bérléssel járó költségekkel, ha ingatlanügynök segítségét kéred. Tehát pénz nélkül ne vágj bele, mert nem fogsz sokra jutni.

Keresgélés

Magyarországról is kezdhetsz nézelődni, de nem érdemes. A szobát mielőtt kivennéd, le kell csekkolni, mert vannak akik arra specializálódtak, hogy nem létező lakást vagy másnak a tulajdonát adják ki, utóbbi esetben a tulaj tudta nélkül. Ha kis hazánkból foglalsz szobát, és utalod el a bérleti díjat, az a lehető legrosszabb, amit tehetsz.

A legokosabb megoldás, ha kiköltözésed után ismerősöknél húzod meg magad egy rövid ideig, akik ismervén a helyi viszonyokat hatalmas segítséget jelentenek.

Ha nem akarod a barátok segítségét igénybe venni, keress fel egy közvetítő irodát, mert személyesen is tudsz náluk érdeklődni a meglévő albérletekről. Az ingatlanügynökségen nem éri meg spórolni, elvégre szerződésbe foglalják a bérlő és tulaj jogait is, illetve kisebb eséllyel botlasz kóklerbe, mert a jó hírnevét egyetlen ügynökség sem kockáztatná.

Ha saját magad vennéd kézbe a dolgot, mert nem akarsz közvetítői díjat fizetni, akkor érdemes szétnézne a SpareroomEasyroommate,Gumtree oldalakon, ahol sokféle szoba és albérlet körül választhatsz. A legelső oldalra elő is fizethetsz az „Early bird” funkcióra, ami azért hasznos mert a frissen felkerült hirdetéseket, ők látják először.

Ha már megvan a lakás

A sikeres keresgélés során érdemes több szobát is kigyűjteni, mert ha az egyik valami miatt nem szimpatikus, legyen a tarsolyban tartalék.

A másik dolog, amit érdemes mérlegelni az ár-érték arány. Ez jelzés értékű, mert a túl olcsó szoba rossz környéket jelezhet, vagy épp a szerencséd. Itt megtalálod London legolcsóbb nyolc környékét.

Még egy jó tanács: igyekezz a munkahelyedhez közeli lakást választani, mert sok bosszúságtól és plusz költségtől megkíméled magad. Ha még nem dolgozol, akkor válassz olyan helyet, ahonnan jó a közlekedés. Egyébként a munkahellyel rendelkezők nagyobb eséllyel kapják meg az adott szobát, egy egyedülálló férfi vagy munkakeresővel szemben.

Szerződés

Ha már a szerződéskötésnél tart a dolog, akkor mindig figyelj arra, hogy csak azt írd alá, amit elolvastál. A nehezen érthető részekre kérdezz rá, vagy vidd magaddal a londoni életben jártasabb ismerősöd. Szintén fontos, hogy csak azután írd alá a szerződést, hogy már megnézted a lakást, kipróbáltad a zárakat és „letesztelted” a szomszédokat és lakótársakat… Igazolványokat, útlevelet semmiképp ne adj ki a kezedből!

Summa summarum, légy résen, és mindig legyél te a leggyorsabb jelentkező, mert a brit fővárosban pillanatok alatt elfogynak a kiadó szobák, albérletek.