Ingatlan


London átalakul, új lakónegyed születik

Zöld lámpát kapott a „Barcelona a Temzén” projekt, aminek keretein belül 10 000 új otthon épül fel az elkövetkező évtizedben. A munkálatok már elkezdődtek. A Sadiq Khan kiemelten fontosnak tartja a fejlesztést, ahogy annak célját is.


London polgármestere Sadiq Khan a napokban jóváhagyta a „Barcelona a Temzén” nagyszabású projektet, amivel a brit főváros gyakorlatilag egy új negyedet kap. A terv 10 000 új ház felépítése az elkövetkezendő 15 évben, amelyek célja a gyors ütemben növő lakosság kényelmének biztosítása és a megfizethető otthonok megteremtése.

Ahogy Sadiq Khan fogalmazott a felépítésre váró lakások legalább 50 százaléka a bérlők vagy a kisebb keresetből élők számára is megfizethető lesz, míg az üzleti szempontból vásárlók is megtalálják számításaikat.

Az észak-londoni Barking Riverside szolgál helyszínéül a projektnek, ahol a munkálatok már meg is kezdődtek. A 180 hektáros területen jelenleg már 734 lakás áll készen, és további 414 épül. A több ezer új otthon mellett új közlekedési csomópont és vasútállomás is a terv részét képzi.

„A Barking Riversideban hatalmas lehetőség van, hogy helyet adjon több ezer otthonnak, amire már nagy szükség van a zsúfolt Londonban. Ahogy korábban is mondtam a londoni lakhatási problémák megoldása az első számú prioritás. Megoldani azt egy maratoni futáshoz hasonlítható, tehát nem lesz gyors, de fejlesztésekkel – mint ez – orvosolható”

- nyilatkozta a „Barcelona a Temzén” projektről Sadiq Khan.

Hozzátette, hogy a következő lépés az eszközök és az infrastruktúra biztosítása, ami „ezt a fantasztikus helyet ahol élni és látogatóba érkezni is jó, nem csak lakni benne.”


A Barking tanács vezetője Darren Rodwell is bizakodva beszélt az új tervről, ami megoldást hozhat az egyre fokozódó lakhatási krízisre. A barcelonai mintát alapul véve Rodwell szerint Londonban is megvalósítható a nagyszabású projekt, amivel mindenki nyerhet.

A brit fővárosban valóban nagy kihívást jelent megfelelő albérletet vagy lakást találni, főként a hihetetlen magas árak miatt. De nem csak a pénz szab gátat a költőzőknek, hanem az egyre durvuló lakás iránti kereslet, hiszen egyre másra kapkodják el a házakat egymás elől a potenciális érdeklődők.