Közlekedés


Tanévkezdés Angliában- beiratkozási kisokos

Lassan indul a tanév, de mielőtt a lelkes kisiskolások elfoglalnák az őket megillető padsorokat, minden a beiratkozással kezdődik. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amivel átláthatóbbá válik az angliai beiskoláztatás.


Az angliai iskolarendszer a magyarhoz képest sok eltérést mutat. Míg Magyarországon a bölcsőde, óvoda, általános-közép és főiskola a megszokott, addig a szigetországban kicsit máshogy néz ki a felépítés, így a beiratkozási folyamatot is kicsit eltérő.

Az angliai iskolába való beiratkozás első és legfontosabb lépése, hogy felkeressük a helyi önkormányzatot, azaz a councilt, ha a gyermek nem múlt el 16 éves, mert ha már betöltötte, akkor közvetlenül az iskolát kell felkeresni a beiratkozási szándékkal. Az iskola pedig az addigi eredmények alapján eldönti, hogy felveszi vagy elutasítja a diákot.

A 16 éves kort be nem töltött tanulók esetében a folyamat tehát a helyi önkormányzatoknál kezdődik, a schools admissions teammel, akik a beiratkozási folyamatokra specializálódtak. A megkeresést és egyeztetést követően ki kell tölteni egy nyomtatványt (a saját és gyermek adataival), amin a választott iskolákat is fel kell tüntetni. Általában 3-4 iskolát kell megjelölni, lehetőleg a lakhelyzet legközelebbit. A kitöltött nyomtatvány mellé csatolni kell a gyerkőc születési anyakönyvi kivonatát és az útlevelet, a bizonyítványt nem szükséges.

A hivatalos papír leadása után az önkormányzat felelős szerve, tehát a schools admissions team felkeresi a választott iskolákat, és mintegy közvetítői szerepet vállal. Ha az adott iskolák bármelyikében van épp szabad kapacitás és hely még egy tanulónak, arról értesíti a családod, és egyezteti vele a további lépéseket. A folyamatot érdemes minél előbb elkezdeni, mert akár heteket is igénybe vehet.

A nyelvi nehézségek miatt nem kell aggódni, és netán egy „rosszabb” iskolát választani, mert a gyerekek hamarabb felveszik a fonalat, mint gondolnánk és hetek alatt belerázódnak az idegen nyelvű közegbe.