Tudnivalók


Nyílt kártyákkal - Iratok, amire szükséged lesz

Társadalombiztosítási szám
Társadalombiztosítási számra szükséged lesz odakint is. Ez National Insurence numbernek (NI) hívják, melyet az adóhivatal állít ki.
Legelőször a 0845 600 0643 számot kell hívnod, hogy időpontot kérj személyes interjúra. Erre általában 3-4 hetet várnod kell. A beszélgetés során megkérdezik a nemzetiséged, születési idődet,családi állapotod, lakcímed. Vidd magaddal a személyi igazolványod és születési anyakönyvi kivonatot.
A társadalombiztosítási számod ezután postán fogják kiszállítani.

Erkölcsi bizonyítvány
Az erkölcsi bizonyítványt Magyarországon tudod kiállítani, hogy bizonyítsa, nem vagy büntetett előéletű. A dokumentum magyar nyelvű, a fordítását neked kell elintézned, mely plusz kiadást jelent. A szükséges formanyomtatványt bármelyik postán beszerezheted, kitöltve pedig feladhatod. A bizonyítvány kiszállítása 1-2 hétbe kerül.
Amennyiben Angliából szeretnéd megigényelni az iratot, úgy fordulj a nagykövetséghez információkérésért.
Angol erkölcsi bizonyítványra (CRB) akkor van szükséged, hogyha olyan munkát vállalsz, ahol gyerekekkel, vagy idősekkel foglalkozol. Ebben az esetben a munkaadódtól kérheted a kívánt dokumentumokat, vagy telefonon is igényelhetjük.
Kétfajta angol erkölcsi bizonyítvány létezik: normál és fokozottan ellenőrzött. Előbbi kiállítása 26 fontba, utóbbi 46 fontba kerül. Ha önkéntesként dolgozol, nem kell fizetned érte.

CSCS Card
Ezt a kártyát az építőiparban dolgozok igényelhetik. Lényege, hogy általa bizonyítani tudod szaktudásod. Kiállítása 30 fontba kerül, az érintett szakmákról ezen honlapon találsz tájékoztatást.

ECS Card
Az elektronikai Tanúsítási Rendszerbe minden munkavállalónak be kell regisztrálnia, aki az elektoromos iparban dolgozik. Egy villanyszerelőnek NVQ Level 3 minősítés szüksége, mely 36 fontba kerül.
További kiadás jelent a bizonyítvány lefordítására, egészségügyi teszten, olykor szakmai továbbképzésen való kötelező részvétel.
További információkat itt találsz. 

EHIC - Egészségbiztosítási Kártya
A kártya az Európai Unió tagországainak állami egészségügyi intézményeiben biztosít ingyenes, vagy kedvezményes kezelést. A kártya kiváltása ingyenes, online is elintézhető, öt évig érvényes.
A kedvezményekről bővebben itt olvashatsz. 

Bankártya
A bankkártya igényléséhez szükséged lesz a lakcímigazolványodra.
A bankok ajánlatairól internetes honlapjukon tudsz tájékozódni, ezt nem árt megtenned, mielőtt felkeresel egyet. A legnagyobb angliai bankok a LLyods TSB, a HSBC, a NatWest, a Barclays és a Standard Chartered.Az ügyintézést csak személyesen tudod intézni, ahogy a megkötött szerződés módosításait, vagy felbontását is.
A legtöbb intézmény online bankkal is rendelkezik, így interneten keresztül is intézhetjük pénzügyeinket.

Lakcímigazolás
Angliában nincs olyan lakcímigazolókártya, mint Magyarországon. Bejelentett lakóhelyedet különböző iratok segítségével tudod igazolni, például a önkormányzati házadó számla (council tax), víz-, villany- , gázszámla, vagy angol jogosítvány, mivel ezeken szerepel ez az információ.
Amennyiben a fentiekkel nem rendelkezel próbálkozz az NI számról szóló visszaigazoló levéllel, otthoni bakszámlakivonattal (melyen magyarországi vagy angliai lakcímünk szerepel), illetve személyigazolvánnyal, hogy sikeresen el tudd intézni hivatalos teendőidet.

Kép forrása: 1, 2.