Tudnivalók


Szabadságon Angliában

Ha Magyarországról az Egyesült Királyságba költözünk, tisztában vagyunk vele, hogy sok változásra kell számítanunk, valószínűleg számos dologra fel is készülünk. De minden előkészület ellenére, ha a brit fővárosban akarunk letelepedni és munkát találni, érhetnek bennünket kisebb-nagyobb meglepetések. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat, hogy könnyebben menjen a belerázódás.

Ha az Egyesült Királyságban vállalunk munkát, fel kell készülnünk rá, hogy egyes dolgok másképpen működnek, mint az itthoni munkahelyeken.

A szabadságok tekintetében kifejezetten szerencsés változásnak nézünk elébe; az Egyesült Királyság területén évente 28 (5,6 hét) szabadnapra vagyunk jogosultak, életkortól függetlenül, így - hazánktól eltérően - nem kell jópár évet ledolgozni, mielőtt szabadnapjaink száma ennyire emelkedik.

Fontos azonban, hogy jó előre bejelentsük a munkáltatónknál, hogy mikorra szeretnénk szabadnapot kivenni; legalább kétszer annyi idővel hamarabb, mint ahány napra szabadságra kívánunk menni. Az állami munkaszüneti napok (bank holidays) esetében a törvény nem rendelkezik, így minden esetben a munkaszerződés határozza meg, hogy ezek az ünnepnapok beleszámítanak-e a 28 nap szabadságba, vagy ezen felül jár a pihenő a munkavállalóknak.

 Az ünnepnapok tekintetében még egy fontos különbségre fel kell hívnunk a figyelmet; az Egyesült Királyságban ugyanis szabadság tekintetében nem lehet pechünk; ha egy munkaszüneti nap éppen vasárnapra esne, biztosak lehetünk benne, hogy szünnapot kapunk az utána következő hétfőn. Sok hosszú hétvégére azonban így sem számíthatunk, ugyanis, ha csütörtökre esik az ünnep, a hazai szokásoktól eltérően pénteken ugyanúgy dolgoznunk kell, mint az összes többi héten. A briteknél nem divat a szombaton való előzetes, vagy utólagos ledolgozás sem.

Aggódnunk azonban így sem kell, az Egyesült Királyságban a legtöbb ünnepnap fixen hétfőre esik, nem úgy, mint itthon, ahol a dátum marad változatlan évről évre.