Hírek HU


Brüsszel eljárást indít a CEU miatt Magyarország ellen

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság szerdán Magyarország ellen a felsőoktatási törvény módosítása miatt, amely bírálói szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU).
Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke

A brüsszeli testület illetékes szóvivője sajtótájékoztatóján bejelentette, úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Magyarországnak, és ezzel megindult az eljárás a nemrég elfogadott törvénymódosítás ügyében.

A bizottság szerint a letelepedés és a szolgáltatások szabadságával kapcsolatos EU-s szabályokat sérti a magyar törvény. A biztosok foglalkoztak a nemzeti konzultáció kérdéseivel is, mert aggályosnak ítélik a magyar kormány kérdéseit. Az Európai Bizottság által kiadott közlemény szerint a nemzeti konzultáció számos elemében "téves és rendkívül félrevezető állításokon és vádakon alapul".

Az Európai Bizottság folytatja a párbeszédet a magyar kormánnyal a  menekültügyi szabályozás ügyében is, valamint továbbra is szoros figyelemmel fogja követni a civil szervezeteket érintő törvénytervezet - közölte a testület vezető szóvivője.  Margarítisz Szkínász szóvivő emellett arról tájékoztatott, hogy még délután választ fognak adni a magyar kormány „Állítsuk meg Brüsszelt!” nevű kampányában megfogalmazott állításokra.

A kötelezettségszegési eljárás első lépésében a bizottság összeírja, hogy szerintük mit kellene változtatni a törvényen. Erre a magyar kormány írásban reagál. Ha ez nem tetszik a bizottságnak, akkor újabb levelet küld, már konkrét intézkedéseket követelve. Ha ezután sincs kompromisszum, akkor a bizottság az EU bíróságához fordulhat, és ha ott is egyetértenek abban, hogy a törvényt meg kell változtatni, akkor a módosítás már kötelező. Attól kezdve folyamatosan kamatozó pénzbüntetés jár a módosítások elodázása esetén. 

Frans Timmermans bizottsági alelnök a délutáni EP-vitán, Orbán Viktor jelenlétében fejti ki részletesebben a testület álláspontját Magyarországról.

Szöveg: MTI
Kép