Hírek HU


Franciaországot nem kímélik a terroristák

Még felocsúdni sem volt ideje a nizzai terrortámadás után a franciáknak. Máris újabb áldozata van az Iszlám Államnak: egy idős katolikus pap.

 

Továbbra is terrorkészültség van életben Franciaországban, azonban arra ami kedden délelőtt történt mindenkit váratlanul ért. A francia rendőrök lőtték le a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray-ban azt a két támadót, akik a reggeli misén ejtettek túszul a nyugállományú 86 esztendős plébánost, Jacques Hamelt, két apácát és két hívőt.

A templom hátsó bejáratán keresztül jutottak be a késsekkel felfegyverzett férfiak . Egy apácának szerencsére sikerült megszöknie és értesíteni a rendőrséget. A kivonuló terrorelhárítók rövid idő alatt ártalmatlanították az elkövetőket, a környéken élők több lövést is hallottak, a hatóságok pedig felszólították őket arra, hogy ne hagyják el otthonaikat. Három túszt megsérült, egyikük életveszélyes sebesüléseket szerzett.

Az idős papot a helyszínen életét vesztette, miután életveszélyesen megsebesítették,és emiatt egyes sajtóértesülések szerint elvágták a torkát. A francia elnök Francois Hollande terrorcselekménynek nevezte a történteket és kijelentette, hogy Franciaországnak folytatnia kell az Iszlám Állam elleni harcot, amely magára vállalta terrorcselekményt az Aamák hírportálon közétett közleményük szerint a két katonájuk követte el a cselekményt.

Az egyik elkövető nem volt ismeretlen a helyi hatóságok előtt, a mindössze 19 éves francia állampolgár volt, aki több alkalommal is próbált Szíriába kijutni, 2015-ben Genfen keresztül, ekkor elfogták, majd néhány nap után kiadták Franciaországnak, ahol terrorcselekmény előkészülete miatt vizsgálódtak a fiatal férfivel kapcsolatban, akit egy ideig fogva tartottak majd kiengedtek, hogy ehelyett házi őrizetben tartsák és elektronikus jeladó hordására kötelezték.