Hírek HU


Magyarországot elmarasztalták menekültügyben

Az Amnesty International 30 oldalas jelentésben ismertette a migrációs helyzetet, és ismét nagyon negatív képet festett hazánkról a nemzetközi emberi jogi szervezet.

Az Amnesty International (AI) szakértői még augusztus elején jártak Magyarországon, Szerbiában és Ausztriában, ahol 143 embert hallgattak meg, menekülteket, migránsokat, menedékjogi illetékeseket, rendőröket és nem kormányzati szervezetek aktivistáit is.

A beszámolók alapján készült jelentés szerint durva, erőszakos módon bántak a kiszolgáltatott felnőttekkel és gyerekekkel is, és előfordult az is, hogy törvénysértő intézkedéseket hajtottak végre a menekültekkel szemben. Az AI úgy fogalmazott, hogy a magyar menekültrendszer az elrettentésre lett alapítva.

John Dalhuisen, az Amnesty International európai kutatási programjának igazgatója a jelentésben úgy fogalmaz, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "a jogállamiságot a félelem uralmával váltotta fel". Utalt arra is, hogy a határt átlépő menekültek ellen rendszeressé váltak a támadások, és általánossá vált a menekültellenes hangulat, és szándékosan ellehetetlenítik a menedékkérők letelepedését.

"A rettenetes bánásmód és az útvesztőszerű menedékjogi eljárási gyakorlat olyan cinikus trükk, amelynek célja a menedékkérők elrettentése az egyre inkább militarizált (magyar) határoktól. A mérgező hatású népszavazási kampányt lázas hangvételű, szintén mérgező menekültellenes retorika kíséri"

- fogalmaz az emberi jogi szervezet.

Tavaly az embertelen bánásmódtól és az erőszaktól és a megfélemlítésektől volt hangos a hazai és nemzetközi sajtó is. A helyzet az AI szerint nem változott, sőt. Szükségtelen erőszakot, támadást, kutyákat alkalmaznak a határátlépőkkel szemben, szinte mindenkit visszatoloncolnak, ha pedig valakinek sikerül a szükséges papírokat beszerezni, akkor hónapokon át, embertelen körülmények között tartják a táborokban. Nincs oktatás, nincs, vagy alig van egészségügyi ellátás, és igencsak szegénye körülmények közt kell élniük.

Az Amnesty International több menekülttel is interjút készített, egy palesztin menedékkérő például arról mesélt, hogy a rendőrök és biztonságiak rendszeresen verik a menekülteket, és őt is megverték egyszer. Azt mondta: a rendőrök és a biztonságiak tudják, hogy rengeteg a kamera, ezért a menekülteket olyan helyekre tuszkolják, ahol mindebből semmi nem látszik. De nem csak ő, többen is számoltak be hasonló dolgokról, és többen kitértek arra, hogy a kísérő nélküli kisgyerekeket felnőtt férfiakkal szállásolják el.

A több oldalas beszámolóban az Amnesty International programizgatója John Dalhuisen is megszólalt, aki szerint az EU-nak erőteljesebben fel kellene lépnie hazánkkal szemben.