Hírek HU


Nem csitul a zaklatási ügy: már nyolc nő hajlandó bíróság előtt tanúskodni

Négy nappal azután, hogy Marton László, a Vígszínház szexuális zaklatással megvádolt főrendezője lemondott posztjáról, kedden újabb fordulatot vett a történet: a színház igazgatója közleményben ítélte el "az erőszakot és a hatalommal való visszaélést". 

Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója a bérletes nézőknek küldött levelében első ízben foglalt állást az ügyben: "Valamennyiünket megdöbbentettek a hírek, amik napvilágot láttak kollégánkról, Marton Lászlóról, a Vígszínház egykori igazgatójáról, egyetemi tanárról. Jómagam 35 éve dolgozom a Vígszínházban, amelynek 2009 óta vagyok az igazgatója, ez idő alatt nem értesültem ilyen, vagy ehhez hasonló esetről" – áll a levélben. Eszenyi egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy a színház társulata "elítéli az erőszakot, a hatalommal való visszaélést, és kiáll a gyengék és a kiszolgáltatott helyzetben lévők mellett", de hozzáfűzte, nem az ő dolguk ítélkezni.

 

A Vígszínház egyébként kedden délelőtt közleményben tudatta, hogy levette műsoráról Marton László legújabb rendezésének premierjét, Ibsen A vadkacsa című darabjának december 15-re tervezett bemutatóját.

 

A színház azt is bejelentette: "első lépésként csatlakozik a Független Előadó-Művészeti Szövetség kezdeményezéséhez és aktívan részt vállal a hatalommal való visszaélések és a szexuális zaklatások megelőzését célzó közös munkában. Továbbá kezdeményezi egy színházi szektor szintű anonim bejelentő vonal, vagy online-felület létrehozását, amelyen minden magát érintettnek érző színházi dolgozó, vagy akár színházba járó név nélkül jelentheti be a hasonló eseteket, amelyeket minden esetben kivizsgálunk".

 

 

Sárosdi Lilla színésznő múlt csütörtökön nevesítette, ki volt az a köztiszteletben álló, nagynevű rendező, akitől több mint húsz évvel ezelőtt elszenvedte a szexuális zaklatást. Azóta újabb hét nő nyilatkozott a hvg.hu-nak Marton László velük szemben elkövetett hasonló természetű visszaéléseiről. Bár egyelőre nevüket nem fedték fel, valamiennyien azt közölték, kiállnak Sárosdi Lilla mellett, s mindannyian hajlandóak bíróság előtt tanúskodni az ügyben.

 

Marton László az ügy kipattanásakor azonnal rágalmazásnak minősítette a színésznő állítását, s utalást tett arra, hogy jogi lépéseket tesz, viszont a legfrisebb értesülések alapján erre ma már nem lehet mérget venni. A Független Hírügynökség információi szerint a rendező eláll attól, hogy beperelje Sárosdi Lillát, miután ügyvédje Bánáti László lebeszélte erről.

 

Az egyik legdrágább sztárügyvéd erről mindössze annyit közölt, hogy ügyvédi irodája a Vígszínházzal áll szerződésben, az általános keretszerződés értelmében pedig konzultálhatnak vele a színház vezetői, így Marton László volt főrendező is. Az ügyvédi titoktartásra hivatkozva viszont nem árulta el, hogy pontosan milyen tanácsot adott Marton Lászlónak, így nem erősítette meg a Független Hírügynökség információját sem. 

 

Sárosdi Lilla a hír kapcsán az nyilatkozta az ATV híradójában, hogy nem lepődött meg. A színésznő szerint „elég nyilvánvaló volt”, hogy a rendező nem fog perelni, mivel ekkora társadalmi ügy lett a bejelentéséből. Mint elmondta, tud még olyanokról, akik egyelőre a nevükkel nem mernek előlépni, és mivel ő robbantotta ki a botrányt, sokan fordulnak hozzá a történetükkel. „Óriási a probléma. Az emberek beszélni akarnak és megmozdult valami”- fogalmazott a színésznő. 

 

 

Ami tíz napja Sárosdi Lilla bejegyzésével indult, terebélyes botránnyá vált. Pedig nem ez volt a cél. Ez a botrány nem a Vígszínház elleni tudatos támadás, vagy egy politikai oldal művészeivel való leszámolás. Az ügy épp az, aminek látszik: Sárosdi Lilla vallomása a Weinstein-ügy kapcsán arról, hogy hasonló vele is megtörtént Magyarországon.

 

Az első napokban még lehetett volna kezelni az ügyet, hiszen a hvg.hu által készített interjúban is még csak annyit kért a színésznő, hogy a szakma határolódjon el az ilyen viselkedéstől. A színházi közeg azonban kevés kivételtől eltekintve hallgatott, de Sárosdi elmondása szerint olyan neves magyar művész is volt, aki telefonon őt hibáztatta a vallomásáért.

 

Miközben a nyilvános térben sokszor minősíthetetlen stílusban folyt a vita a leírt esetről, egy másik folyamat is beindult a színfalak mögött. Sárosdi történetéből többen rádöbbentek: bár a színésznőt nem ismerik, az elkövetőt saját tapasztalataikból azonosítani tudják. A körülmények ugyanis szinte minden részletében hasonlítottak arra, ami állításuk szerint velük is megtörtént. Így a múlt hét folyamán egymást korábban nem ismerő nők, és évtizedek óta együtt dolgozó kollégák döbbentek rá, hogy sorstársak.

 

 

Forrás: hvg.hu. 444.hu