Hírek HU


Robbantás Ansbachban

A robbantás elkövetője egy 27 éves szíriai menekült, akitől korábban megtagadták a menedékkérelmet. A merénylet során 12-en sérültek meg.
the guardian

Vasárnap este a német Ansbachban lévő zenei fesztivál helyszínétől nem messze robbanásra lettek figyelmesek. A hatóságok először nem feltételeztek szándékosságot, ám a szemtanúk szerint egyértelműen a férfi okozta. A robbanásnak egyetlen halálos áldozata van, mégpedig az elkövető, rajta kívül viszont 12-en sérültek meg, közülük hárman súlyosan.

Felreppentek ugyan olyan spekulációk, hogy a támadást esetleg az Iszlám állam szponzorálta, de egyelőre egyéni akciónak tűnik. A rendőrséget 10 óra körül riasztották gázrobbanáshoz, ám amikor a helyszínre értek egyértelművé vált, hogy nem erről van szó:

„Az emberek azonnal pánikba estek, pedig eleinte mindenki azt feltételezte, hogy valamiféle gázrobbanásról volt szó. Azonban mikor megérkeztek a szemtanúk világossá vált, hogy merénylet történt, ugyanis egy hátizsákban volt a robbanszószer, és az elkövető felrobbantotta saját magát is. München után különösen aggasztó egy ilyen eset, nem hittük volna, hogy a mi kis városunkban is megtörténhet.”

A helyszínre több száz rendőr érkezett, akik később megerősítették a robbantásról szóló híreszteléseket, azonban arról, hogy valóban lenne iszlamista kapcsolódási pont, egyelőre nincs hivatalos álláspont.