Hírek HU


Terrorakciók Svédországban és Egyiptomban

Merényletektől volt hangos a magyar és a nemzetközi sajtó a hét végén: Stockolmban teherautós gázolás történt pénteken, négyen haltak meg a helyszínen, vasárnap pedig két egyiptomi keresztény templomban robbantottak bombát iszlám szélsőségesek. Összesen 55-en vesztették életüket.

Stockholm központjában egy teherautós hajtott az emberek közé egy sétálóutcában péntek délután, aztán egy bevásárlóközpont falának vezette autóját. Négyen a gázolás következtében azonnal meghaltak, kilencen kórházba kerültek, további hat ember pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. A rendőrség jelenleg két személyt tart őrizetben, egyikük egy 39 éves üzbég férfi, akinek menedékkérelmét tavaly júniusban elutasították. Ezután felszólították, hogy hagyja el az országot, de addigra már eltűnt a hatóság látóköréből. Ő az első számú gyanúsított. 

Hétfőn több razziát is tartott a svéd fővárosi rendőrség. Az egyik helyszín egy azbesztet ártalmatlanító cég volt, ahol a férfi 2016-ban munkát próbált találni, egy másik pedig a férfi merénylet előtti titkos tartózkodási helye.

Egyiptomban két kopt keresztény templomban is robbantás történt a virágvasárnapi szertartások alatt. Az észak-egyiptomi Tanta városában lévő kopt Szent György-templomban körülbelül 2000 ember tartózkodott, amikor az egyik pad alá szerelt bomba felrobbant. A robbantásban több mint hetven ember megsebesült, a legutóbbi adatok szerint a halálos áldozatok száma 42 fő. A hatóságok két embert őrizetbe vettek, de egyikük sem ismerte be az egyiptomi kormány által terrortámadásnak minősített bűncselekményt.

Az első robbantás után Alexandriában is hasonló eset történt. Ott egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a Szent Márk kopt ortodox katedrálisnál, miután a rendőrök nem engedték be a misére. Legalább három rendőr és további 10 jelenlévő is meghalt, a sebesültek száma 35. A robbantás idején II. Teodor kopt pápa is a templomban tartózkodott, de neki nem esett baja.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet mind a két merényletet magára vállalta, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy valóban az ő embereik követték el a támadásokat. A rendőrség a robbantások után több keresztény és muszlim templomot is átvizsgált, a biztonsági erők egy tantai mecsetben két újabb bombát találtak, ezeket sikerült hatástalanítani.  

Szöveg: 1 2 3 4
Kép: Origo