Hírek HU


Terrortámadás Nizzában

A franciaországi Nizzában csütörtök este a július 14-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijáték helyszínén egy 31 éves, tunéziai származású nizzai férfi teherautójával belehajtott a tömegbe. A támadó menet közben pisztolyából lövéseket is adott le, de a rendőröknek sikerült megölni az ámokfutót.

Eric Gaillard / Reuters
Eric Gaillard / Reuters

 

A később terrortámadásnak minősített gázolásnak a jelenlegi adatok szerint nyolcvannégy halálos áldozata van, tizennyolcan kritikus állapotban vannak és ötvenen úszták meg könnyebb sérülésekkel.

A biztonságpolitikai szakértő azzal a ténnyel kapcsolatban, hogy a merényletet csak később vállalta az Iszlám Állam úgy vélekedik, hogy bár itt egy egyéni vállalkozásról volt szó, az egyes emberek mögött egy szervezett csoport áll,  meghatározott célpontokkal, és megmásíthatatlan ideológiával. Ráadásul szerinte olyan szempontból ’olcsó akciónak’ számít egy európai merénylet, hogy mekkora káoszt és félelmet tudnak okozni.

Tumblr

Az internet ezúttal is összefog az áldozatokért, és biztosítják őket, a hozzátartozókat illetve az egész nemzetet az együttérzésükről. Azonban ennyi nem lesz elég most sem, ahogyan korábban sem, a nemzeti összefogáson túl Európának szüksége lenne egy stratégiára, ám a szakértő szerint a korábbi, párizsi és brüsszeli merényletek után Európa nem adott kielégítő választ, és valószínűleg most sem fog. Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő szerint a Cannes-i Filmfesztivál és a labdarúgó bajnokság hozzájárulhatott a francia biztonsági erők kifáradásához, de nem elhanyagolható tény az sem, hogy az elkövető nizzai volt, tehát hatalmas előnnyel indult, hiszen ismerte a helyszínt.

A terrorcselekménynek való minősítés óta több nagyobb vezető is állást foglalt, Merkel biztosította Franciaországot arról, hogy Németország ki fog állni mellettük a terrorizmus ellen folytatott harcban.

"Meg vagyok győződve arról, hogy minden nehézség ellenére végül megnyerjük a terrorizmus elleni háborút"

Obama szintén terrorcselekménynek nevezte és a leghatározottabban elítélte a tömeges gázolást, továbbá biztosította a francia nemzetet együttérzéséről.

A következő lépések a tunéziai férfi átvizsgálást követően az olasz hatóságokon fognak múlni, kiderült ugyanis, hogy a férfi a tavalyi nyarat Olaszországban töltötte. Meg kell tudniuk, hogy miért érkezett Olaszországba, hova ment, kivel találkozott, és kivel tartotta azóta is a kapcsolatot. Különösen fontos ez annak fényében, hogy Salah Abdeslam, a tavaly novemberi párizsi terrortámadás egyik merénylője is tavaly augusztus elején utazott keresztül Olaszországon.