Hírek HU


Washington a lex CEU felülvizsgálatát sürgeti

Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az USA a felsőoktatási törvény módosításának felfüggesztése mellett foglal állást. Budapest utcáin szerdán is folytatódnak a tüntetések.

"Azt szorgalmazzuk, hogy a magyar kormány függessze fel a törvény alkalmazását. Felülvizsgálatot akarunk és vitát, hogy minden aggodalmat rendezni lehessen az egyetemmel magával és a többi érintett intézménnyel folytatott párbeszéden keresztül" -  szögezte le Toner. A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy nem kívánnak beleszólni olyan egyetem működésébe, amelynek székhelye egy külföldi országban van. Ennek megfelelően a magyar kormánynak és a CEU-nak egymás között kell elintéznie az ügyet.

A külföldi egyetemek magyarországi működéséről szóló törvénymódosítást múlt hét kedden fogadta el az Országgyűlés, most hétfőn pedig Áder János aláírásával véglegesítette. Az amerikai külügyminisztérium attól tart, hogy az új törvény nemcsak a CEU-ra, hanem más Magyarországon működő amerikai egyetemre is kihatással lesz.

Michael Roth német külügyminiszter-helyettes is értetlenül áll a törvénymódosítás előtt, úgy véli, hogy a magyar kormány egyre több alkalommal kerül szembe az Európai Unióval és intézményeivel.

Michael Ignatieff, a CEU rektora keddi nyilatkozatában nyomatékkal hangsúlyozta, az egyetem sosem vétett a törvény ellen, s nem fogja hagyni, hogy a kormány az egyetemre erőltesse akaratát. Megítélése szerint Orbán Viktor miniszterelnök Soros György ellen indított háborút a lex CEU-val, pedig az egyetem nem kap instrukciókat Sorostól.

A Civilizáció civil csoport szerda estére békés és erőszakmentes tüntetést hirdetett meg a Hősök terére a CEU és a civil szervezetek melletti kiállás jelszavával.