Hírek UK


A britek bő egyharmada testközelből ismeri a szexuális zaklatást

A brit nők felét, a férfiak egyötödét éri szexuális zaklatás a munkahelyén, vagy oktatási intézményben – mutatta ki egy friss felmérés. A zaklatásról az érintettek többsége senkinek nem szólt. A válaszadó nők egytizede szexuális erőszakot szenvedett el.  

A lakosság körében végzett kutatást a szexuális zaklatással és erőszakkal vádolt Harvey Weinstein amerikai filmproducerrel kapcsolatos, egyre gyűrűző botrány nyomán rendelte meg a BBC Radio 5.

 

A ComRes közvélemény-kutató cég által készített felmérés több mint kétezer brit felnőtt bevonásával készült - írta a BBC News.

 

Az eredmények szerint a megkérdezett nők 53 százaléka, a férfiak 20 százaléka - vagyis a válaszadóknak összesen a 37 százaléka - tapasztalta már meg a szexuális zaklatás valamilyen formáját a nem helyénvaló megjegyzésektől kezdve a tényleges szexuális erőszakig a munkahelyén, vagy oktatási intézményben.

 

A zaklatáson átesett nők 63 százaléka, a férfi áldozatok 79 százaléka mondta azt, hogy az esetről senkinek nem beszélt.

 

A válaszadók több mint negyede volt már illetlen tréfák és incselkedések áldozata, és minden hetedik megkérdezett személyt érintettek már illetlenül a munkahelyén, vagy az általa látogatott oktatási intézményben.

 

A zaklatáson átesett nők közül minden tízediket szexuális erőszak ért. A nők 30 százalékát, a férfiak 12 százalékát a főnökük, vagy más vezető beosztású személy részéről ért zaklatás és minden tizedik nő mondta, hogy a történtek után kilépett munkahelyéről, vagy elhagyta az iskolát, amelyet addig látogatott.

 

Az Exeteri Egyetem munkatársaként dolgozó Manuela Barreto szerint számos oka lehet, hogy az emberek miért nem jelentenek egy-egy ilyen esetet. A professzor szerint az áldozatok például úgy érezhetik, hogy a zaklatás "finom", vagy épp humoros formában történt. Hozzátette, amikor azonban egy eset nagy figyelmet kap a médiában, akkor a helyzet megváltozik, mert mindenki számára jobban kirajzolódik, hogy mi is minősül szexuális zaklatásnak.

 

 

Forrás: MTI