Hírek UK


A Guardian szerint a menekültek befogadása hosszabb távon kifizetődő

Míg Magyarország a kötelező betelepítési kvóta ellen lobbizik, addig az egyik legnagyobb brit baloldali napilap arról cikkezik, hogy a tavalyi évben Európába érkezett menekültek befogadására fordított költség öt éven belül nemcsak megtérül, de kétszeres hasznot hoz. 

A The Guardian című baloldali brit napilap szerdai online kiadásában olvasható annak a Philippe Legrain brit közgazdásznak a tanulmánya, aki José Manuel Barroso (az Európai Bizottság korábbi elnöke) gazdasági tanácsadója volt.

A pénzügyi szakember a Tent (Sátor) alapítvány és az Open Political Economy Network nevű új kutatóműhely közösen végzett kutatása szerint a keleti térségből érkező menekültek befogadása az elkövetkezendő öt évben a befogadó országok összesített nominális hazai össztermékhez (GDP) 126,6 milliárd eurót ad hozzá, pénzügyi többletként, azaz a befogadás profitot termel.

A dolog miértjére történelmi példákon át választolt, és emlékeztetett annak a mintegy 800 ezer embernek a befogadására, akik a vietnami háború után mentek az Egyesült Államokba. S miközben ez az embertömeg eleinte valóban kiadást jelentett USA számára, ma már ezeknek a vietnami-amerikaiaknak nagyobb a jövedelmük és jobb a foglalkoztatási mutatójuk, mint a tősgyökeres amerikaiaknak.

Felhívta a figyelmet egy általános gazdasági tévhitre is, miszerint a menekültek terhet jelentenek, és még azok is ebben a tévhitben élnek, akik egyébként pártolják a menekülők befogadását.

A neves londoni közgazdaságtudományi egyetem, a London School of Economics előadója, Legrain számításai szerint a tavaly érkezett migránstömeg befogadása 2015 és 2020 között 69 milliárd euróval növeli az érintett európai országok közadósság-állományát, viszont a ráfordításból az intervallum alatt kétszer annyi hasznot termel. Ám a gazdasági profit kitermelését nagyban gátolhatja a migránsválságot övező negatív hangulat, és az integrációs folyamatok hiánya.

A férfi azzal érvelt, hogy ha a menedékkérőknek más az elbírálás ideje alatt is biztosítva van a nyelvtanulás, munkalehetőség, és frekventált szállás, akkor azt a gazdaság is megérzi, de pozitív értelemben.

 

Frenki

Tags: