Hírek UK


"A korona nem kényelmes": 65 éves emlékeiről mesélt a királynő

A 92. évében járó II. Erzsébet királynő a BBC egyórás dokumentumműsorának felvétele alkalmából találkozott életében másodszor a gyémántokkal ékesített brit királyi koronával, azt ugyanis csak egyszer, a koronázás napján helyezik az uralkodó fejére. Szent Eduard koronáját 1953. június 2-án, koronázása napján viselhette legutóbb a királynő, az aranykoronát azóta a londoni Tower erődjének kicstárában őrzik. 

A BBC televízió – amely vasárnap este sugározta a királynővel készített különleges riportot – II. Erzsébet megkoronázásának közelgő 65. évfordulója alkalmából készítette el The Coronation című műsorát, amelyben a királynő első ízben osztotta meg személyesen is az alattvalókkal, hogy milyen emlékeket őriz a hat és fél évtizeddel ezelőtti világraszóló koronázási ceremóniáról. A kivételes műsor során a királynő ismét kezébe vehette a 440 drágakővel és féldrágakővel ékesített 2,3 kilogramm súlyú koronát. Amikor megemelte, nevetve jegyezte meg, hogy a királyi fejék "bizony még mindig nagyon nehéz ... megvan egy tonna is".

 

Szent Eduárd koronája 1661-ben, II. Károly koronázására készült, de az utolsó előtti angolszász király, a normann hódítás évében elhunyt Hitvalló Eduárd emlékét őrzi.

 

A műsor készítőitől a királynő megtudott számára is történelmi újdonságként szolgáló információkat arról, hogy a koronaékszereket a II. világháború sötét napjaiban hol rejtegették. Az archívumokból előásott korabeli titkos feljegyzésekből kiderül: a koronázási kincseket a London nyugati határában fekvő ősi királyi kastély, Windsor egyik 18 méter mély középkori pincéjében rejtették el, nehogy egy esetleges náci invázió esetén Hitler kezére jussanak.   

A rejtett lejárat hollétét csak néhány ember ismerte, és a királynő, aki a háborús éveket kamaszkorú hercegnőként szintén Windsorban töltötte, nem volt köztük. Az uralkodó a BBC-műsor készítőitől hallotta először a sztorit, és azt is, hogy édesapja, VI. György király ismerte a rejtekhelyet.

 

VI. György 1952 februárjában hunyt el, 26 esztendős elsőszülött leányára hagyva a trónt és az omladozó birodalmat, de a királynővé előlépett II. Erzsébetet csak 16 hónapi rendkívül alapos előkészület után, 1953. június 2-án koronázta meg Geoffrey Fisher, Canterbury érseke a londoni Westminster-apátságban, 8250 fős meghívott, előkelő vendégsereg jelenlétében.

 

 

Ez volt az első koronázás, amelyet televízión nézhettek az alattvalók. Az adatok szerint húszmilliónyian figyelték egyenes adásban a ceremóniát. Ennyi televíziós készülék messze nem volt a háborús jegyrendszertől még épphogy csak szabadulni igyekvő Nagy-Britanniában, ám az esemény összeterelte a lakosságot: milliók tértek be akár ismeretlenül is olyan családokhoz, amelyekről tudott volt, hogy van televíziójuk.  

A templomi ceremónia után nyolc kilométeres körút következett Londonban, hogy az utcákon összegyűlt, a zuhogó esőben is kitartó hárommilliós tömeg üdvözölhesse újonnan koronázott uralkodóját.

 

A BBC vasárnap műsorra tűzött évfordulós programjában az uralkodó felfedte: ez a túra "borzalmasan kényelmetlen" volt, mivel az alkalomra használt csaknem négytonnás állami hintót, amelynek felfüggesztése négy bőrszíjból állt, "egyáltalán nem arra szánták, hogy az ember utazgasson benne". Hozzátette: emlékei szerint 4-5 órát tarthatott a londoni körút, végig lépésben, mivel a nehéz hintóval a lovak sem tudtak gyorsabban haladni.  

Előkerült a műsorban a korona is, de nem Szent Eduárd ősi aranykoronája, amelyet 1953 júniusában Canterbury érseke a királynő fejére helyezett, hanem az Imperial State Crown, a gyémántokkal ékesített birodalmi állami korona, amelyet az uralkodó a legjelesebb eseményeken, mindenekelőtt a parlament évenkénti megnyitóján visel.

 

Ilyenkor olvassa fel a Lordok Házában lévő trónján ülve mindenkori kormányának törvényalkotási programját. A BBC-műsorban a királynő felfedte: a művelet meglehetős óvatosságot igényel, a beszédet úgy kell felolvasnia, hogy a papírt emeli a szeméhez, ahelyett, hogy a fejét hajtaná le, mivel ellenkező esetben "kitörne az ember nyaka, és (a korona) leesne".

 

Az uralkodó nevetve hozzátette, hogy a korona "meglehetősen esetlen" darab, tehát "a koronáknak is megvannak a hátrányai, de amúgy igen fontosak is".

 

 

Forrás: MTI

Fotó: BBC