Hírek UK


A skót kormányfő ismét üzent az uniós munkavállalóknak

Skócia szívesen látja az ott élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárokat, és azt szeretné, ha a brit EU-tagság megszűnése után is Skóciában maradnának – mondta kedden a skót miniszterelnök, aki két nappal ezelőtt már felvette ezt a témát a BBC tv-ben.   

 

Nicola Sturgeon a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) Glasgowban rendezett éves kongresszusának zárónapján kijelentette: a konzervatív párti brit kormány szégyene, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok a brit EU-tagságról tartott népszavazás után 16 hónappal sem kaptak egyértelmű garanciát jelenlegi jogosultságaik további érvényesítésére.

 

A skót miniszterelnök megerősítette azt a minap már ismertetett tervet, amelynek alapján ha a brit kormány a letelepedési engedélyt térítéshez köti, a skót kormány ezt kifizeti a skóciai közszolgáltatási szektorban dolgozó uniós munkavállalóknak.

 

Sturgeon szerint kormánya ezzel is maradásra kívánja ösztönözni a más EU-országokból érkezett orvosokat, ápolószemélyzetet és más közszolgáltatási dolgozókat, mert Skóciának szüksége van rájuk.

 

A brit kormány által a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak érvényesítésére kidolgozott, június végén ismertetett javaslatcsomag szerint azok, akik egy később kijelölendő határnapig már öt évet életvitelszerűen eltöltöttek Nagy-Britanniában, „letelepedett” jogi státusért folyamodhatnak. Ennek alapján a Brexit után is ugyanolyan jogosultságok illetnék meg őket, mint a brit állampolgárokat. London eddig nem tett konkrét utalást arra, hogy ezért mennyit kell majd fizetniük

 

Az SNP kongresszusának keddi zárónapján Nicola Sturgeon kijelentette: ha a konzervatívok „önkényesen megszabott” korlátokat állítanak a bevándorlás elé, akkor Skóciában is csökkenne azoknak a száma, akik adót fizetnek és ezzel a helyi közszolgáltatásokat finanszírozzák. Sturgeon szerint ezért Skóciának a skót igényekre szabott saját bevándorlási politikára van szüksége, és ideje, hogy a skót parlamenthez kerüljön a helyi bevándorlási szabályok kidolgozásának joga.

 

Skócia széles önkormányzati jogköröket élvez, de a bevándorlás szabályozása a brit kormány országos hatásköre. Nicola Sturgeon a függetlenség pártjának nevezte a Skót Nemzeti Pártot és azt hangoztatta: Skóciának jogot kell kapnia arra, hogy dönthessen jövőjéről, amikor a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről már többet lehet tudni.

 

Forrás: MTI