Hírek UK


Hogyan tovább? - A választások következményei

A konzervatív párt rosszul számított, elsöprő győzelem helyett meggyengült a pozíciója. Mit jelent ez a brit gazdaság, a Brexit, és a kormányzat szempontjából?

 

Nem fog lemondani, jelentette be Theresa May, aki a közvéleménykutatók és a bukmékerek előzetes felmérése ellenére sikertelenül próbálkozott abszolút parlamenti többségének megerősítésével. A konzervatív pártnak csak koalícióban lesz lehetősége kormányoznia.

A jelentősen, 29 mandátummal megerősödött Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn bejelentette, hogy pártja hajlandó lenne koalíciós kormányt alakítani, de ennek kevés valós esélye van: még a skótok és a liberális demokraták támogatásával sem érnék el a parlamenti többséget.

A kormányalakításnak pedig gyorsnak kell lennie: már csak tíz nap van hátra a Brexit tárgyalásának megkezdéséig. May reményei szerint erős, tory-uralta kormánnyal vágott volna bele a tárgyalásokba, most viszont úgy tűnik, sokkal nehezebb dolga lesz, mint gondolta volna. 

Felmerült egy új Brexit-referendum ötlete is. Habár ezen a ponton nehéz elképzelni, hogy az ország visszavonja kilépési szándékát az EU-ból, egy új népszavazás felül tudná írni az előzőt. Nigel Farage, a Brexit-párti UKIP egyre kevésbé aktív vezetője azt nyilatkozta, hogy új referendum esetén teljes erejével visszatérne a politikához. A UKIP-nek egyébként egy parlamenti helyet sem sikerült szereznie.

Gazdaságilag a font gyengülését és az euró erősödését hozta a félresikerült előrehozott választás a világpiacon. A brit pénznem értéke $1.2977-ról $1.2632-ra esett. Hónapok óta nem volt ilyen gyenge a font. 

Kép: pexels.com