Hírek UK


Bíró Eszter a londoni Szent István Házban - interjú

Gyerekdalaival először lép fel Londonban Bíró Eszter, akinek különleges, világzenei stílusban előadott számai már itthon is elvarázsoltak kicsiket és nagyokat egyaránt.

A sokoldalú énekes-színésznő, aki Magyarországon az Állati Zenés ABC című lemezével lopta be magát az óvodások, kisiskolások és szüleik szívébe, most végre a londoni magyaroknak ad koncertet június 24-én.

Bíró Eszter tizenhat évesen kezdte zenei pályafutását a Miss Saigon című musical női főszereplőjeként. Azóta szerepelt zenés darabokban, filmekben, valamint több szólólemezt is kiadott. Az utóbbi években gyermekek számára írt lemezeivel, az Állati Zenés ABC első és második részével játékosan vezeti rá a kicsiket a magyar nyelv szépségére és a zene szeretetére. 

A rendezvénnyel kapcsolatos további információ itt érhető el. 

 

Többször jártál külföldön különböző projektekkel, színházi produkciókkal. A gyerekdalaidnak ez lesz az első külföldi útjuk?

Már jártak a gyerekdalok külföldön, csak épp Londonban nem. De például voltunk Cipruson, ahol magyar származású, de többnyire magyarul nem igazán beszélő gyerekeknek adtunk elő. Nagyon jó volt látni, hogy a magyar dallamok és szövegek mégis mennyire meg tudták fogni a kicsiket. A nyelv, másrészt a dal ereje milyen fontos a gyerekek életében, és ez akár egy egyórányi koncert során is megmutatkozik.

És most London a következő állomás… milyen élményeid vannak a városról?

Először tizenhat éves koromban jártam kint, teljesen prózai okból. Akkor kaptam meg életem első színházi főszerepét a Miss Saigon-ban, és mielőtt bemutattuk volna Magyarországon, gondoltam megnézem az eredeti darabot. Ott szereztem be az első színházi kottáimat, amik akkoriban nagyon nehezen voltak fellelhetőek itthon. Tizennyolc évesen a Rockszínházzal tértem vissza, amely társulatával a Dorian Gray-t adtuk elő. Különleges élmény volt alig két hónappal az érettségim előtt a West End-en fellépni, méghozzá az előadás női főszereplőjeként. Később koncerteztem még ott a Budapest Klezmer Band szólistájaként, illetve a Csoda Krakkóban című magyar-lengyel nagyjátékfilm női főszereplőjeként a film londoni bemutatóján a vászon előtt is énekelhettem. Mindegyik nagyon meghatározó szereplés volt. Londont elsősorban a kultúrája miatt kedvelem, és mert Európa egyik jelentős színházi központjának tartom.

Nyilvánvalóan nagyon sokat utazol. Szoktál zenét hallgatni a hosszú utazások alatt? Ha igen, mik a kedvenc úti zenéid?

Nagyon sok zene vesz körül a mindennapokban, rendszeresen fellépek valahol, vagy a gyerekdalaimmal, vagy most épp az Elfújta a szél-ben a Budapesti Operettszínházban. Éppen ezért amikor lehetőségem van arra, hogy egy kicsit csöndben legyek, akkor csöndben vagyok, és a hosszú repülőutak erre tökéletesek. Szívesebben beszélgetek ilyenkor inkább a zenésztársaimmal, akikkel utazom. Ilyen alkalmakkor van idő mélyebb beszélgetésekre vagy tudok kezembe venni egy jó könyvet. Ilyenkor tudok igazából civil életet élni.

Mi inspirált arra, hogy gyerekeknek kezdj zenét írni?

Visszanézve magától értetődőnek tűnik, hogy miután megszülettek a gyerekeim, egyszer csak belekeveredtem a gyerekzenébe is. De igazából a motivációt az adta, hogy amikor a kislányom óvodába ment elkezdett érdeklődni a betűk iránt. Akármennyire szerettem volna ezzel kapcsolatos, egy 3 éves gyerek számára is érthető, élvezhető könyvet és zenét mutatni neki, a legtöbb akkoriban fellelhető anyag iskolásoknak szólt, olyanoknak, akik már amúgy is tanulják a betűvetést. Innen jött az ötlet, hogy ha szeretnék óvodáskorúaknak is énekelni, akkor ebben a  témában hiánypótló lehet a lemezem. Az oktatási jelleg persze játékossággal lett fűszerezve, így a gyerekek nem veszik észre, hogy egy-egy koncert alatt megismernek, tanulnak is valamit.

Megkéred a gyerekeidet, hogy teszteljék az újonnan írt dalaidat?

Persze. Ha valami nem hat rájuk, az kiesik. Ha elkezdenek táncolni egy számra, vagy ha azt mondják, hogy “Anya, még egyszer,” akkor biztos működni fog. Ha elfordulnak, és elkezdenek legózni, akkor biztos nem fog átmenni másnál se a dal. Így sikerül olyan lemezeket és előadásokat összerakni, ahol egyetlen töltelékdal sincs. Számomra ez, és persze a dalok minősége nagyon fontos.

Várod már a londoni koncertedet?

Nagyon! Bízom benne, hogy sok család el fog jönni a koncertemre, kicsikkel-nagyokkal együtt. Sosem lehet tudni, hogy a gyerek mikor kap rá a zenére: nekem van hat hónapos rajongóm is, illetve nem egyszer volt rá példa, hogy kiskamaszokat láttam a koncertjeimen. Szerencsés vagyok, mert olyan tehetséges zenészek a partnereim, akik ma Magyarország legjobbjai közé tartoznak. Gitárosom, Hámori Máté együtt zenél többek között a Besh o droM zenekarral, Bródy Jánossal, Malek Andreával. Az ütőhangszerek, harmonikán közreműködő Födő Sanyi pedig nemcsak az Állati Zenés ABC lemezeim zeneszerzője, de állandó zenésze Presser Gábor és Rúzsa Magdi, Falusi Mariann, Zorán, Herczku Ágnes, Szalóki Ági és Halász Judit koncertjeinek. Várunk minden gyereket, aki imád énekelni, bégetni-hápogni, ugrálni és jókat nevetni!