Hírek UK


Bíróság elé állították a betiltott brit újnáci csoport tagjait

A National Action nevű betiltott brit újnáci csoport hat tagja, akiket egy héttel ezelőtt terrorcselekmény gyanújával fogott el a rendőrség, a keddi első meghallgatáson egybehangzóan tagadta, hogy a betiltott szervezethez tartozna. Mindegyikük közölte, hogy a büntetőeljárásban ártatlannak fogja vallani magát. 

                                 (Clockwise from top left:) Adam Thomas, Darren Fletcher, Joel Wilmore, Nathan Pryke and Claudia Patatas

 

A londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága az ügyet a londoni központi büntetőbíróság elé utalta. A büntetőbírósági tárgyalás január 19-én kezdődik.

 

A 21 és 37 év közötti hat vádlott közül az öt férfi - Nathan Pryke, Adam Thomas, Darren Fletcher, Daniel Bogunovic és Joel Wilmore - brit állampolgár, Claudia Patatas, aki Adam Thomas élettársa, portugál állampolgárságúnak mondta magát a magisztrátusi bíróságon.

 

A hat személyt múlt szerdán, egy széles területre kiterjedő, nagyszabású rendőrségi akció során fogták el öt középangliai városban. Az egyidejű rajtaütéseket a fegyveres rendőri egységek Cambridge-ben, Banburyben, Wolverhamptonban, Leicesterben és Stockportban hajtották végre.

 

A hatóságok gyanúja szerint mindegyikük a náci eszméket hirdető, 2016 decemberében betiltott National Action tagja. A hat gyanúsítottat a 2000-ben kelt terrorellenes törvény alapján vették őrizetbe.

 

A rendőrségi tájékoztatás nem részletezi, pontosan milyen terrorcselekményre készültek, de a törvény szerint a betiltott csoportban viselt tagságuk miatt is tízévi szabadságvesztéssel sújthatók.

 

A magát „nemzetiszocialista ifjúsági szervezetként” meghatározó National Action a II. világháború óta az első olyan újnáci szervezet, amelyet a brit hatóságok betiltottak.  

A National Action betiltásának egyik közvetlen előzménye az volt, hogy a szervezet dicsőítő nyilatkozatot adott ki 2016. júniusában, Jo Cox munkáspárti parlamenti képviselőnő meggyilkolása után. A legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő kétgyermekes, 41 éves képviselőnőjét 2016. június 16-án, egy héttel a brit EU-tagságról tartott népszavazás előtt ölte meg három lövéssel és többtucatnyi késszúrással Thomas Mair. A magányos gyilkost még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítélték. 

Az ítélet indoklása szerint Mair politikai gyilkosságot követett el, és cselekedetét rasszista, újnáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőszakos eszmék is motiválták.

 

Bernard Kennyt, a78 éves volt bányászt,  aki megpróbált a képviselőnő segítségére sietni, II. Erzsébet királynő bátorságáért György érdemrenddel tüntette ki.

 

 

 

Forrás: MTI

Kép: BBC