Hírek UK


Brit sajtó: megkönnyebbülés és kétségek Macron győzelme után

Nehéz évek, nagy kihívások várnak Franciaország vasárnap megválasztott új elnökére, Emmanuel Macronra, aki jelentős fölénnyel győzte le Marine Le Pent, és ezek összefüggenek az Európai Unió jövőjével is – értékelte hétfőn a végeredményt a brit sajtó.

A Financial Times kommentárja szerint a szélsőjobboldali Marine Le Pen vereségét nemcsak Emmanuel Macron támogatói, és nemcsak Franciaország szövetségesei, de világszerte mindazok is hatalmas megkönnyebbüléssel fogadják, akik hisznek abban, hogy a liberális demokrácia képes újrateremteni magát. A londoni gazdasági napilap szerint a franciaországi elnökválasztás éles fényt vetett arra, hogy a franciák milyen eltérően ítélik meg a globális kapitalizmust, Európát és a nemzeti önazonosság kérdését. A választáson azonban a többség a nyitottságra, a toleranciára, az internacionalizmusra voksolt.

Emmanuel Macron győzelme egyelőre nem teljes. A mostani elnökválasztáson ugyanis „a francia szélsőjobb olyan legitimitáshoz jutott, mint korábban soha”. Franciaország töredezett politikai térképe, a széleskörű társadalmi elégedetlenség, a nemzet jövőjének borúlátó megítélése és az elnöki intézmény hanyatlása miatt Macron ötévi államfői időszaka nehezebb lesz, mint bármelyik elődjéé azóta, hogy Charles de Gaulle 1958-ban megalapította az V. Köztársaságot. Ha Macron elbukik, végképp bizonytalanná válna, hogy 2022-ben miképpen lehetne megállítani Marine Le Pent – áll a brit lap helyzetértékelésében.

A The Times című konzervatív napilap szerkesztőségi cikke szerint Macron egyesítette ugyan a Le Pen-ellenes szavazókat, de messze van attól, hogy az egész országot egyesítse. Marine Le Pen választási kudarca értékelhető úgy is, hogy a Donald Trump amerikai elnök megtestesítette populizmus túljutott a csúcspontján. Macronnak azonban most meg kell mutatnia a franciáknak, hogy tényleg ő az az alternatíva, akire vártak. Ha ez nem sikerül, Marine Le Pen „vagy egy másik Le Pen” készenlétben áll majd - áll a The Times kommentárjában.

Forrás: MTI
Kép