Hírek UK


Megkezdődtek a brit választások

Eljött a szigetországban a Theresa May miniszterelnök által meghirdetett előrehozott választások napja

 

Az általános parlamenti választásokon 650 képviselői szék sorsa fog eldőlni, főként a May által vezetett, 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt, valamint Jeremy Corbyn Munkáspártja között. A végleges eredmény, az ország viszonylag lassú szavazatszámlálási módszerei miatt valószínűleg holnap délután fog kiderülni.

A 46.9 millió regisztrált szavazó 40.000 szavazóhelységben teheti le a voksát országszerte.

Theresa May még áprilisban írta ki az előrehozott választásokat, szembemenve ezzel korábbi nyilatkozataival, amikben biztosította a közt, hogy azokat rendes menetrend szerint, 2020 májusában fogják megtartani. Elemzők szerint azért kezdeményezte ezt, hogy meg tudja erősíteni mandátumát a Brexittel kapcsolatos tárgyalások idejére, mivel pártja jelenleg csak vékony parlamenti többséggel rendelkezik. Eddig úgy tűnt, nem kockáztat sokat: az előzetes felmérések egyöntetűen neki kedveztek, és pártjának elsöprő győzelmet jósoltak.

 

Ez történt eddig:

07.00 BST

Megnyílnak a szavazófülkék. A brit állampolgárok este tízig adhatják le a szavazataikat. Habár a közelmúltban sokan latolgatták a Konzervatív Párt esélyeit, a fogadóirodák mást mondanak: a bukmékerek konszenzussal 85%-nyi esélyt adnak May-éknek a győzelemre. 

08.00 BST

A Google a választásokat honoráló doodle-lal jelentkezett.

A keresőszolgálat részletes, keresési adatokon alapuló diagramokkal és táblákkal szolgál az érdeklődni vágyóknak. A keresési eredményeket eddig a Munkáspárt nyerte: az összes párt közüli keresések 51%-a rájuk vonatkozott.

09.00 BST

Már hosszan állnak a sorok a szavazóhelységek előtt. Írország egyes részein heves esőzésekkel kell megküzdeniük a szavazni vágyóknak, de a nap hátralévő részében az előrejelzések szerint ki fog tisztulni az idő. 

Az SNP vezetője, Nicola Sturgeon is leadta a szavazatát Glasgow-ban.

A legotthonosabb szavazóhelységet talán Priors Dean-ben, a White Horse Inn-ben sikerült berendezni:

Kép: Andrew Matthews/PA

10.00 BST

Megérkeztek a képek a két legnagyobb jelöltről, Theresa May-ről és Jeremy Corbyn-ról, ahogy reggel az urnákhoz járulnak. May Berkshire-ban, Corbyn Islington-ban adta le a voksát.

Fotó: Reuters

18.00 BST

Már csak négy óra van hátra a szavazás lezárásáig. A BBC becslése szerint helyi idő szerint hajnali egytől kezdenek el majd kiderülni az eredmények, és körülbelül reggel hatig kell várnunk, hogy biztosan ki lehessen hirdetni a győztest.

A tanítási idő lejárta után az egyetemeken is elkezdtek kanyarogni a sorok a választófülkék előtt. A felmérések szerint a 40 év alatti szavazók döntő többsége a Munkáspártot támogatja.

Az előzetes becslések szerint magas lesz a szavazójogukkal élők aránya, a tegnapi nap folyamán rekordmennyiségű, 600.000 állampolgár regisztrált szavazni. Különösen sokan szavaztak Észak-Írországban, ami stratégiailag az egyik legfontosabb terület. 

Forrás: The Guardian, BBC, MTI

Kép: Flickr