Hírek UK


Cheddar Man: sötétbarna bőrű, kék szemű volt a britek őse

Meglepő eredményt hozott az eddigi legkorábbi brit ősemberlelet DNS-vizsgálata. A Cheddar Man néven ismert tízezer éves lelet elemzése alapján londoni kutatók megállapították, hogy az első britonok  sötét bőrű, göndör hajú, kék szemű emberek voltak.   

A Cheddar ember maradványait, az eddigi legkorábbi brit teljes emberi csontvázat a Somerset grófságbeli Cheddar-szurdokban, a délnyugat-angliai Gough-barlang fedezték fel 1903-ban.

A londoni Természettudományi Múzeum kutatóinak sikerült DNS-mintát venni a fül melletti koponyaterületről és a University College London (UCL) kutatóival karöltve a genetikai elemzés felhasználásával készítették el az ősember arcának rekonstrukcióját - számolt be róla szerdán a BBC News.

 A legfejlettebb technológia segítségével elvégzett helyreállítás azt mutatja, hogy a 150 centiméter magas, húszéves kora táján elhunyt Cheddar ember sötét bőrű, kék szemű volt, és sötétbarna, göndör hajat viselt. Bármilyen szokatlannak tűnik ez ma, a kőkorszakbeli Európában ez a kinézet még általános volt. 

Az ősember koponyáján talált törések arra utalnak, hogy erőszakos halált halhatott. Azt nem lehet tudni, hogyan került a barlangba, lehetséges, hogy törzsének más tagjai fektették oda.

 Az eredmény azt az elméletet erősíti, hogy a világos bőrű modern európai ember csak később jelent meg és vált uralkodóvá a térségben. Az elemzés egyúttal értékes betekintést nyújt a legutóbbi jégkorszak után Nagy-Britannia területén letelepedett első emberekről.

A Cheddar Man genetikai elemzését hamarosan egy tudományos folyóiratban is publikálják, emellett a brit Channel 4 tévécsatorna dokumentumfilmet is készít The First Brit, Secrets Of The 10,000-year-old Man (Az első brit, a tízezer éves ember titkai) címmel. 

 A Cheddar ember csontvázát Chris Stringer professszor, a londoni Természettudományi Múzeum vezető tudósa tanulmányozta az elmúlt 40 évben. A rekonstrukcióval kapcsolatban elmondta: néhány éve még el sem tudtak volna képzelni egy ilyen tudományosan megalapozott eredményt.  

 A Cheddar ember genomja arról árulkodik, hogy szoros rokonságban lehetett más mezolitikus egyedekkel, a nyugati vadászó-gyűjtögető emberekkel, akik maradványait Spanyolországban, Luxemburgban és Magyarországon találták meg. 

 A tízezer éves briton ős  arcmását egy dán művészpár, Alfons és Adrie Kennis, a paleontológiai modellkészítés specialistái alkották meg a genetikai vizsgálat és a rendelkezésre álló koponya alapján.  

                                                           

 

 A sápadt bőrszín mintegy hatezer éve érkezhetett meg Nagy-Britanniába a Közel-Keletről bevándorló emberekkel, akik viszont világos  bőrűek és barna szeműek voltak.

A tudósok egyelőre nem biztosak abban, miért volt világos a bőre ezeknek a mezőgazdasággal foglalkozó embereknek. Valószínű, hogy gabonaalapú táplálkozásukban kevés volt a D-vitamin, ezért ezt a fontos tápanyagot a napfényből a bőrükön keresztül kellett felvenniük.

 A bőr alacsony pigmentációjának kialakulásában más tényezők is közrejátszhattak az elmúlt tízezer évben, de a legtöbb tudós efelé a magyarázat felé hajlik - mondta el Mark Thomas genetikus professzor, az UCL tudósa.

A genetikai vizsgálat azt is kiderítette, hogy a Cheddar Man felnőttként nem tudta megemészteni a tejet. Ez a képesség csak jóval később, a bronzkorban terjedt el. 

A Cheddar ember genetikai vizsgálatát már az 1990-es évek végén is megkísérelték, akkor Brian Sykes, az Oxfordi Egyetem néhai genetikusa vett mintát a maradvány zápfogaiból. Az ősi genetikai információt aztán összevetette a Cheddar faluban élő 20 ember DNS-ével és két egyezést is talált.

 

Forrás: BBC/MTI

Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Tags: