Hírek UK


Csúcsszinten a brit terrorkészültség

A legmagasabb, kritikus szintre emelték Nagy-Britanniában a terrorellenes készültségi szintet kedd éjjel. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket katonai alakulatokkal egészítsék ki.

A döntést Theresa May miniszterelnök jelentette be. Közölte: az elhárító szolgálatok megítélése szerint nem lehet kizárni, hogy az előző esti manchesteri öngyilkos merénylet elkövetője mögött egy szélesebb csoport állhatott. May hozzátette: emiatt nem zárható ki az sem, hogy rövid időn belül újabb támadás történhet.

Nagy-Britanniában eddig a második legmagasabb terrorkészültségi fokozat volt érvényben, amely a hivatalos meghatározás alapján súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy nagy valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

A rendőrség szerint a Manchesterben elkövetett támadás öngyilkos merénylője Salman Abedi, egy 22 éves, líbiai származású, manchesteri születésű férfi volt. A feltételezett elkövetőről több információt nem hoztak napvilágra, mert a halottkém még nem azonosította, a képe viszont már bejárta az internetet. 

Forrás: napi.hu, hvg