Hírek UK


Diana hercegnő ruhatárából nyílik kiállítás

A londoni Kensington-palotában a walesi hercegnő halálának 20. évfordulójára emlékezve állítják ki a nagyközönség elé, Diana ikonikus ruhakölteményeit.

A ritkán látott toaletteket magángyűjtemények és múzeumok szolgáltatják a kiállításhoz, ami a Diana: Her Fashion Story nevet viseli majd. A tárlat februárban nyit, és olyan különlegesnek ígérkezik, akárcsak a hercegnő volt.

A tárlat egyrészt emléket állít a népszerű Diana hercegnő előtt, másrészt pedig bemutatja a valaha volt legtöbbet fényképezett brit hercegné irigyelt stílus-evolúcióját és a kedvenc divattervezőivel való kapcsolatát. A kiválasztott ruhák közül csupán öt darab található az Egyesült Királyságban a Historic Royal Palacesben, a többit ugyanis az Egyesült Államokból és Chiléből hozzák, ahol divatmúzeumokban őrzik őket, egyes darabok pedig féltve őrzött magángyűjteményből érkeznek.

„Diana walesi hercegnő volt a világ egyik legtöbbet fényképezett nője, akinek minden egyes ruhaválasztását kíméletlenül kielemezték” - mondta Eleri Lynn, a kiállítás kurátora, majd hozzátette:

"A tárlatunk egy olyan fiatal nő történetét mutatja be, akinek gyorsan meg kellett tanulnia az uralkodói és diplomáciai körökben elfogadott öltözködési szabályokat, és aki mindeközben ráirányította a figyelmet a brit divatiparra és tervezőkre"

Diana idővel rájött, hogyan üzenjen ruháival a sajtónak és a nyilvánosságának, azóta pedig nem csak ő, hanem politikusok, hírességek tucatjai követik a non-verbális kommunikáció ezen formáját.

A tárlat során 26 ruha kerül kiállításra, ezek között pedig az ikonikussá vált az éjkék bársony esélyi is megtekinthető, amelyben John Travoltával is táncolt az 1985-ös fehér házi hivatalos vacsorán. Ám a Victor Edelstein által tervezett estélyi nem csak azért különleges, hanem azért is, mert egyike volt azon tíz ruhának, amelyet maga a hercegnő adott el egy New York-i jótékonysági árverésen tragikus halála előtt két hónappal.

Az estélyi akkor 100 000 fontért kelt el, és egy amerikai üzletember vihette haza, de szűk két évtizeddel később a ruha visszakerült a britekhez egy aukció során, ahol több mint duplájáért, 240 000 fontért kelt el.

A legemlékezetesebb viseletek között megtalálható lesz még a hivatalos eljegyzési portréján látható sápadt rózsaszín Emanuel-blúz, valamint számos Catherine Walker-kosztüm, amely a walesi hercegnő "munkahelyi gardróbjába" tartozott az 1990-es években. Egy kék-fekete színű, kockás Emanuel-ruha, amelyet egy hivatalos velencei látogatásakor viselt a hercegnő az 1980-as években, most kerül először kiállításra.

De nem csak a kiállítással tisztelegnek Diana előtt. A hercegné imádta a palota kertjét, és a virágokat. Gyakran elegyedett szóba a kertészekkel az elültetett virágokról, és megosztotta velük, hogy melyek a kedvencei. Áprilistól a palota egyik kertjét a néhai hercegnő kedvenc virágaival ültetik be azok a kertészek, akikkel Diana egykoron beszélgetett.