Hírek UK


Egymilliós petíció Trump hivatalos meghívásának visszavonásáért

Fél nap alatt egymillió fölé emelkedett azoknak a száma Nagy-Britanniában, akik az amerikai elnök idei hivatalos londoni látogatása ellen tiltakoznak. A Downing Street elvetette a látogatás visszavonásának lehetőségét.

 

A tiltakozási hullám azt követően csapott fel, hogy Donald Trump pénteken hozott rendeletében azonnali hatállyal és meghatározatlan időre felfüggesztette szíriai menekültek befogadását, és 90 napra felfüggesztette egyes muszlim országokból érkező menekültek beutazását az Egyesült Államokba.

Az aláírásgyűjtést a Leedsben élő Graham Guest indította el. A csatlakozók száma vasárnap délutánra százezer, hétfő délelőttre egymillió főt ért el, és a folyamatosan frissülő petíciós honlap tanúsága szerint percenként több százan csatlakoznak a támogatókhoz. Az itt közzétett felhívás szerint „kínos lenne” II. Erzsébet királynő számára, ha Donald Trumpot állami látogatáson kellene fogadnia, mivel az amerikai elnököt „a nőkkel szemben tanúsított, alaposan dokumentált megvető magatartása és közönségessége alkalmatlanná teszi arra, hogy Őfelsége fogadhassa”. A brit törvények alapján a parlamentnek meg kell tárgyalnia minden olyan közérdekű petíciót, amelyet legalább százezer brit állampolgár hitelesen aláír.

Az aláírók rohamosan növekvő számából máris látszik, hogy Nagy-Britannia életében ez a második legnagyobb támogatottságot élvező petíció. A csúcsot az vezeti, amelyet fél éve több mint négymillióan írtak alá, azt követelve, hogy ismételjék meg az EU-tagságról tartott és a brexitpártiak szűk többségével zárult népszavazást.

A Downing Street előbb közleményben reagált Trump rendeletére. Vasárnap hajnalban azt tudatta, hogy a brit kormány „nem ért egyet ezzel a megközelítéssel”, és nem kíván hasonló intézkedéseket hozni. London egyelőre tanulmányozza Trump rendeletének jogi vonatkozásait, és szót emel az amerikai kormánynál, ha az intézkedés olyanokat is érint, akiknek brit állampolgárságuk is van. Hétfőn aztán a Downing Street szóvivője a tömeges tiltakozás láttán ekként reagált: a brit kormány nem vonja vissza a meghívást, mivel ez „populista lépés” lenne, és „lerombolná” a kétoldalú kapcsolatokban elért vívmányokat. A miniszterelnöki hivatal illetékese szerint az Egyesült Államok „hatalmas, fontos szövetséges”, és Londonnak „hosszú távra kell gondolkodnia”.

Az amerikai elnök pénteken fogadta el az idei évre szóló meghívást Theresa May brit miniszterelnök hivatalos washingtoni látogatásán. Az állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan a brit uralkodó vendégei, és a királynő valamelyik rezidenciáján, a londoni Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket. Évente legfeljebb egy vagy két – igen ritka esetben három – alkalommal hív meg külföldi államfőket az udvar, ami a brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít.

Trump meghívása ellen számos brit politikus szót emelt. Sadiq Khan, London muszlim polgármestere szégyenteljesnek és kegyetlennek minősítette Trump rendeleteit, és követelte, hogy a brit kormány vonja vissza az amerikai elnök állami látogatására szóló meghívását. Mint mondta, addig nem szabad „vörös szőnyeggel fogadni” Trumpot, amíg az általa bejelentett tilalmak érvényben maradnak. Ugyanezt követelte Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt vezetője is.

Az amerikai elnök egyik pillanatról a másikra meghozott rendelete nagy felháborodást keltett. Káoszt idézett elő a repülőtereken, és azonnal ezrek tiltakoztak ellene az Egyesült Államokban. Felemelték hangjukat a világ vezető politikusai is. Többek között Angela Merkel német kancellár, aki elutasította és rossznak nevezte az amerikai rendeletet, és nemtetszését fejezte ki Francois Hollande francia elnök és Justin Trudeau kanadai kormányfő is. Az ENSZ felszólította Trumpot arra: legyen hű országa hagyományaihoz, és továbbra is fogadjon be menekülteket. A világszervezet Menekültügyi Főbiztossága és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) közös nyilatkozatot adott ki, amelyben az amerikai menekültügyi programot nevezte az egyik legfontosabbnak a világon, és meggyőződését fejezte ki, hogy minden menekültet azonos módon kell elbírálni, vallástól, nemzetiségtől, származástól függetlenül.

Hétfőre az amerikai politika ellen újabb tüntetéseket terveznek sok helyütt, így Londonban is. Délelőtt már több mint tizennyolc ezren jelezték, hogy részt vesznek a hat órakor kezdődő, Downing Streetre tartó „rendkívüli demón”.