Hírek UK


Elhalasztotta a brit királyi család a karácsonyi utazást

A szokásos, minden évben betervezett ünnepi körutat idén el kellett halasztani a királyi pár betegsége miatt. 

A hagyományok szerint a brit uralkodó és családtagjai a Norfolk megyei Sandringhamben töltik az év végi ünnepeket és december 25-én a karácsonyi ebéd helyszínéül is a városka szolgál.

A menetrendszerinti vakációra a királyi pár szerdán indult volna, a londoni King's Cross pályaudvarról. Meglepő lehet látni, amit az uralkodó a maga szerény pompájában végigsétál a vonatállomáson, de a hosszú évek óta bevett gyakorlat alapján a királynő és Fülöp herceg mindig vonattal utazik a Londontól 180 kilométerre fekvő King's Lynn vasútállomására, ahonnan autóval hajtatnak a kastélyba.

Az utazás viszont meghiúsult, a 90 esztendős II. Erzsébet, és férje Fülöp herceg a Buckingham-palotában maradt. A királyi család szóvivője még aznap tudatta a sajtóval, hogy az uralkodó házaspár az őket gyötrő erős nátha miatt döntött az utazás elhalasztásáról. Arról nem esett szó, hogy mikor csatlakoznak a többiekhez Sandringhamben.

Az idei karácsonyi vacsora több okból is hangsúlyos volt. A Buckingham-palota a héten jelentette be, hogy az uralkodó átadja a 25 jótékonysági, közéleti, társadalmi és sportszervezet fővédnöki tisztségét családtagjainak. Katalin hercegnő, például a wimbledoni tenisztornákat rendező patinás intézmény, az All England Lawn Tennis and Croquet Club fővédnökségét. A palota hangsúlyozta mindazonáltal, hogy II. Erzsébet királynő több mint 600 más szervezetnek a fővédnöke és e tisztségek nagy többségét továbbra is megtartja.

A királyi házaspár messze földön híres jó egészségéről, koruk ellenére is, így valószínűleg csatlakoznak majd a 25-i ebédhez. A házaspár jövőre ünnepli házasságkötésének 70., egyben II. Erzsébet királynő trónra lépésének 65. évfordulóját. Mindkét évforduló példa nélküli az angol-brit monarchia 1200 éves történetében.