Hírek UK


Fülöp herceg, a család összetartója

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a brit királynő bejelentette szeretett férje, Fülöp edinburghi herceg halálát. Ő királyi fensége békében távozott el ma reggel a winsdori kastélyban” Ezt a hírt röpítette tegnap délután a sajtó a világba.

 

 

Egy időre a királynő is visszavonul és nemzeti gyászt hirdetett a temetésig. A herceg júniusban ünnepelte volna 100.  születésnapját.

Fülöp herceg (Prince Philip, Duke of Edinburgh),  görög és a dán királyi hercegként született Görögországban, de még csecsemőkorában családját elűzték. 

Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban végzett tanulmányai után 1939-ben, 18 éves korában belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe.

1939-ben VI. György családjával látogatást tett a dartmouth-i tengerészeti akadémián, amelynek során Erzsébet brit királyné felkérte Fülöpöt, hogy lányai, Erzsébet és Margit hercegnők kísérője legyen. Erzsébet hercegnő beleszeretett a jóképű tengerésznövendékbe és hamarosan levelezni kezdtek..

A II. világháború alatt a Földközi-tenger és a Csendes-óceán flottáin szolgált.

 

1946 nyarán Fülöp herceg megkérte VI. Györgytől Erzsébet kezét. A király igent mondott, de a hivatalos bejelentéssel a következő évig várni kellett, amíg Erzsébet betöltötte a 21. évét. Fülöp herceg német származása és rangja politikailag kényes kérdés volt a II. világháború után, ezért 1947február 28-án Fülöp lemondott görög és dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást és megkapta a brit állampolgárságot. Fülöp ekkor, anyja családja után felvette a Mountbatten nevet, ettől kezdve a „Philip Mountbatten hadnagy” nevet viselte. Az eljegyzést végül 1947. július 10-én jelentették be

 

1947. november 20-án feleségül vette Erzsébetet. Közvetlenül az esküvő után megkapta az Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója címeket, majd felhagyott az aktív katonai szolgálattal, amikor felesége 1952-ben megörökölte a trónt. 1957-ben hivatalosan is brit herceg lett.

Négy gyermekük született: Károly herceg, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg.

 

Megszervezte saját feladatait a királyi házban: mivel nagy sportrajongó volt, segített kidolgozni a fogathajtó események szabályait. Több mint 780 szervezetnek volt tagja, védnöke vagy elnöke, a 14-24 évesek számára alapított Edinburgh-i herceg díjának elnöke.

 

A brit uralkodói házastársak közül ő állt leghosszabb ideig az uralkodó mellett és a brit királyi család legidősebb férfi tagja volt.

 

96 évesen, 2017. augusztus 2-án a királyi haditengerészet felvonulásán vett részt ezzel búcsúzva hivatalos kötelezettségeitől, és visszavonult a közélettől.

 

2021 év elején rossz közérzetre hivatkozva kórházba szállították és februárban beavatkozást végeztek el a szívén. 2021. április 9-én, két héttel a kórház elhagyása utána windsori kastélyban elhunyt.

Fülöp kívánsága az volt, hogy kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatása legyen a windsori kastélyparkban, és a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens –ben helyezzék örök nyugalomra. A temetésen csak a szűk család lehet jelen.

Fia, Károly és unokái megható szavakkal beszéltek a családot összetartó hercegről, a család sziklájának, összetartójának tartották.

 

Erzsébet királynő is egyszer azt mondta: ő az én sziklám.

 

Fotó: The Royal Family - Photos | Facebook, Wikipedia

 

Forrás: MTI, Wikipedia