Hírek UK


Irreális célkitűzés a bevándorlás nagyléptékű csökkentése Nagy-Britanniában

A brit parlament egyik befolyásos szakbizottsága azt indítványozza a kormánynak, mondjon le arról a célkitűzéséről, hogy néhány tízezerre csökkenti az éves nettó bevándorlást, mivel ezt meghirdetése óta soha nem sikerült teljesítenie. A bizottság véleménye szerint a témával kapcsolatos folyamatos kudarc csak aláássa a kormány bevándorlási politikájába vetett bizalmat. 

A néhány tízezer fős éves nettó bevándorlási célt még David Cameron előző brit miniszterelnök konzervatív-liberális koalíciós kormánya hirdette meg 2010-ben, de Theresa May jelenlegi konzervatív párti miniszterelnök is tartja magát e célkitűzéshez.

 

 

A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb adatai szerint a nettó bevándorlás igen jelentős mértékben csökken ugyan, főleg a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazás óta, ám a tavalyi második fél év elején zárult tizenkét hónapban még így is elérte a 230 ezer főt.

 

A londoni alsóház belügyi bizottságának hétfőn ismertetett 61 oldalas tanulmánya a számszerű bevándorlási előrejelzések és célkitűzések elleni bizottsági állásfoglalást azzal a példával támasztja alá, hogy amikor 2004-ben a nyolc közép- és kelet-európai országot, köztük Magyarországot felvették az Európai Unióba, a Munkáspárt vezette akkori brit kormány évi 5-13 ezer fős nettó bevándorlásra számított ebből az oszágcsoportból, ám már 2005-ben 68 ezren, 2007-ben pedig már több mint 100 ezren érkeztek ebből a régióból Nagy-Britanniába.

 

A belügyi bizottság szerint a jelenleg érvényes "néhány tízezres" éves nettó bevándorlási cél fenntartása nem alkalmas bizalomépítésre, a célkitűzés és a tényleges számok közötti folyamatos eltérés károsította a bevándorlási rendszer közmegítélését, és aláásta a lakossági bizalmát az iránt, hogy az állam képes ellenőrzése alatt tartani a bevándorlást.

 

Hosszú távú bevándorlási célok kitűzésével nem lehet megoldani a hitelességi problémákat, mivel az emberek olyan gyakorlati intézkedéseket akarnak látni, amelyeknek már rövid távon érvényt lehet szerezni - áll az alsóházi bizottság hétfői állásfoglalásában.

 

A brit belügyminisztérium szóvivője a bizottsági tanulmányra reagálva kijelentette: a nagy-britanniai nettó bevándorlás az elmúlt négy negyedévben folyamatosan csökkent, és a brit kormány "minden eddiginél nehezebbé teszi" a tartózkodást azok számára, akiknek nincs joguk a tartós letelepedésre Nagy-Britanniában.

 

A brit statisztikai hivatal 2017 végén ismertetett legutóbbi becslése szerint a tavalyi első fél év végén zárult tizenkét hónapban 43 százalékkal zuhant a Nagy-Britanniába munkavállalási céllal érkezett külföldiek száma, ami főleg az EU-országokból származó munkakeresők számának jelentős csökkenésével függ össze.

 

Forrás: MTI

Fotó: Getty